Cv-ketel eruit en extra ruimte erbij

William en Marjan wonen in Amsterdam Oost en hebben zelf het initiatief genomen om van het aardgas af te gaan. Dit was een makkelijke keuze, want volgens hen is het gewoon nodig. Ze hebben voor een all electric oplossing gekozen en dit bevalt goed.

Waarom gekozen om van het aardgas af te gaan

“Voor het milieu uiteraard. Het is echt een beslissing vanuit onszelf geweest. Onze keuze werd wel gestimuleerd door de goede subsidie van de gemeente Amsterdam. Dat maakte de stap wat makkelijker. Wat we ook belangrijk vinden is dat de cv-ketel het huis uit is. Die brengt gewoon risico met zich mee, zoals koolmonoxidevergiftiging”.

Verloop van proces

“Wij zijn naar Thuisbaas gegaan voor advies. Zij hebben het proces begeleid. Dat liep goed en overzichtelijk. De omschakeling heeft ongeveer 2 dagen geduurd. Er moesten infraroodpanelen geplaatst worden, de cv-ketel en de radiatoren zijn verwijderd en er is een warm water heater geïnstalleerd. Deze zorgt voor warm water in de douche en de keuken. We kookten hiervoor al op elektra dus hier hoefde niks aan veranderd te worden. Het grootste verschil is dat we geen radiatoren meer hebben maar panelen. En ik moet zeggen, tot nu toe bevalt het heel goed. Het is een prettige warmte. We stoken weinig, omdat we het echt alleen aanzetten wanneer we het nodig hebben”.

Zijn jullie de enige hier of is de hele VvE aardgasvrij?

“Binnen onze VvE zijn wij de enige die aardgasvrij zijn. Maar ik moet zeggen dat er veel belangstelling is. Leden van VvE’s hebben contact met ons opgenomen om te komen kijken en te praten. We zitten nu te kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op het dak. Maar dat gaat niet helemaal zonder slag of stoot, omdat je voor zonnepanelen toch gezamenlijke afspraken moet maken”.

Problemen ervaren?

“Nee, we hebben geen problemen ervaren. Je gaat wel anders met het verwarmingssysteem om, want de panelen sturen we aan met een app. We zijn wel afhankelijk van het internet want als er geen verbinding is dan kan je het verwarmingssysteem niet besturen. Maar tot nu toe hebben we nog geen probleem gehad”.

Tips voor andere Amsterdammers

“Ik denk dat je moet realiseren dat je ook eens zelf het initiatief moet nemen. Je moet het niet laten afhangen van de politiek of van andere dingen, want dan kan je soms lang wachten. Neem gewoon zelf initiatief nemen en doe wat je op dat moment kan doen”.

Stichting !WOON voor advies VvE

“Ik ben niet bij een informatiebijeenkomst van de gemeente Amsterdam geweest. Maar ik ben laatst wel naar een inloopspreekuur geweest van stichting !WOON om te vragen of zij suggesties hadden over de zonnepanelen, hoe je omgaat met de VvE en dat soort dingen. Daar hebben ze me nuttige informatie gegeven. De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen. De VvE staat hier welwillend tegenover, we zijn nu op zoek naar een passende constructie”.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl