Damwand Bosbaan gemaakt van gerecycled kunstgras: eerste ter wereld

De 120 meter lange beschoeiing van de Bosbaan in het Amsterdamse Bos is vervangen door een duurzame combi-damwand. De samenstelling van deze damwand is anders dan ‘normaal’. Het bestaat namelijk uit hout en een volledig gerecycled versleten kunstgrasveld.

De damwand die langs de waterkant van de roeibaan is bevestigd, is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de grond niet wegzakt.

Circulair proces

Richard Krabshuis, teammanager Sportparken Zuid van de Gemeente Amsterdam, heeft het project begeleid: “Het idee begon met een testproject bij sportpark Middenmeer, waarbij planken van volledig gerecycled kunstgras als beschoeiing aan de zijkanten van de sloten zijn geplaatst. Dit circulaire proces wilden wij ook toepassen bij de Bosbaan. Alleen is het water van de roeibaan een stuk dieper en staat er meer waterdruk op de wanden. Daarom is het onderste gedeelte van de planken van hout gemaakt. Deze speciale combi-damwand is ontstaan in samenwerking met Greenmatter. Ik denk dat Amsterdam een mooie grote stap zet om dit te doen. Het is wereldwijd de eerste keer dat dit project op zo’n grote schaal wordt uitgevoerd.”

50 jaar levensduur

Tegen de oude wand van beton en hout is een nieuwe wand geplaatst. De planken bestaan uit PEFC gecertificeerd Europees naaldhout en een kunststof kop van honderdtwintig centimeter. In het kunststofmengsel is het aandeel gerecycled kunstgras 88%, wat uitkomt op een totaal van ruim 8.000 kilo gerecycled kunstgras. Richard: “De combi-damwand heeft een verwachte levensduur van minimaal 50 jaar. Na einde levensduur kan het opnieuw worden gerecycled. Zo houden wij de cirkelrond en dragen wij ons steentje bij aan moeder aarde.” De producten zijn niet schadelijk voor mens en natuur en de bovenkant van de wand gaat door de groene kleur mooi op in de natuurlijke omgeving. Daarbij heeft de productie een kleinere footprint, want er wordt minder afval verbrand.

100 Amsterdamse kunstgrasvelden

Amsterdam beheert op het moment zo’n 100 kunstgrasvelden. Kunstgrasvelden hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar. Amsterdam heeft de inzet om alle velden die einde levensduur zijn, als grondstoffen terug te laten komen in nieuwe velden. Hierna kunnen ze verwerkt worden tot andere producten, die circulair ingezet worden. Richard: “Dit succes, waarbij kunstgrasvelden worden hergebruikt, willen wij voortzetten in de hele stad. In het Amsterdamse Bos en op andere sportparken staan ook al bankjes van gerecycled kunstgras. We gaan misschien kijken of we de bruggetjes die de eilanden aan elkaar verbinden, ook kunnen vervangen door dit duurzame materiaal. Hiervoor moeten we wel nog even goed onderzoek doen. We willen bijvoorbeeld niet dat het glad wordt met regen.”

Gemeente Amsterdam circulair

De Gemeente Amsterdam wil in 2050 een circulaire stad zijn, waarin wij waardevolle materialen en grondstoffen hergebruiken en geen afval produceren. De productie van nieuwe materialen en goederen zorgt ervoor dat grondstoffen opraken en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met het recyclen van een volledig voetbalveld van kunstgras wordt weer een stap gemaakt in het volledig circulair gebruik van grondstoffen binnen de gemeente.