Dankzij WeespDuurzaam en de coöperatie WeespEcoEnergie kan elke Weesper investeren in zonne-energie.

De energiecoöperatie is opgericht om collectief zonne-energie op te wekken. Iedereen kan meedoen - ook inwoners die een te klein, ongeschikt of zelfs geen dak hebben. In het najaar van 2022 opende de eerste drie daken met 500 zonnepanelen.

Collectief tegen een zo laag mogelijke prijs

Het doel is om collectief met bewoners en ondernemers zoveel mogelijk schone energie opwekken tegen een zo laag mogelijke prijs. Alle ondernemers en vve’s die over een geschikt dak beschikken worden benaderd om hun dak te verhuren aan de coöperatie. Hierdoor is het voor inwoners van Weesp nu ook mogelijk om te investeren in zonnepanelen, en duurzame energie op te wekken via een dak in de buurt.

Eerste 3 daken geopend

In het najaar van 2022 opende de eerste drie daken met collectieve zonnestroom. Maar liefst 48 Weespers investeerden via platform Weesp Duurzaam in 500 zonnepanelen. Hiermee worden 50 huishoudens volledig van duurzame energie voorzien. Op een bedrijfspand aan de Flevolaan liggen nu 180 panelen. De andere panelen liggen op de gebouwen van korfbalvereniging ARGUS en Stichting Accommodatie Beheer (SAW) aan de Papelaan. Deelnemer Annemarie Busser daarover: “Wij zijn enorm blij dat het uiteindelijk toch gelukt is. De zon is van iedereen en het is zo mooi dat die energie op deze manier toegankelijk wordt gemaakt”.

Inleg binnen acht jaar terug

De inleg door deelnemers vormt ongeveer 25% van de financiering van de daken. Zij ontvangen via de energiecoöperatie Weesp Eco Energie jaarlijks een uitkering van de winst, gedurende maximaal 15 jaar. Er wordt een terugverdientijd verwacht van korter dan 8 jaar. De deelnemers krijgen gedurende de looptijd maximaal 200% van hun inleg uitgekeerd.

Ook meedoen?

Wil jij ook zonne-energie?

De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de mogelijkheden. Of je nu een eigenaar bent of huurder, beschikt over een eigen dak of wilt investeren in een collectief dak.

Volg de Duurzame Wegwijzer