De aannemer adviseerde de aardgasvrij-subsidieregeling

In Amsterdam Zuid heeft Jean-Pierre zijn 3-kamerappartement aardgasvrij gemaakt. Zijn woning is nu all-electric: dit betekent dat zijn huis en water elektrisch worden verwarmd. Momenteel (2020) verhuurt hij zijn appartement en in de toekomst kan een van zijn kinderen er wonen. De huidige huurder is zeer energiebewust en bepaalt zelf hoeveel hij verbruikt.

Waarom van het aardgas af?

“In 2018 kochten we dit 3-kamerappartement. Er bleek achterstallig onderhoud te zijn en er zat een gaskachel in met aanslag tot aan het plafond. Dat is heel ongezond en daarom was dit voor ons het moment om te renoveren en alles goed aan te pakken. Niet voor een paar jaar maar voor de toekomst. Daarnaast speelde de duurzaamheidsgedachte ook. Aardgas raakt op en wordt steeds duurder. Alle elementen van duurzaamheid toepassen en een gemeente die daarbij helpt, was voor mij een win-win situatie”.

De aanpassingen aan de woning

“We hebben veel geluk gehad met de aannemer. Hij had al ervaring met het verduurzamen van woningen en adviseerde mij over de mogelijkheden. We zijn van een woning op aardgas naar een woning op all-electric gegaan. Eerst is de vloer eruit gehaald en opnieuw geïsoleerd. Zo konden we deze klaar maken voor elektrische vloerverwarming. We kochten de vloerverwarming bij een doe-het-zelf zaak. Het zijn eigenlijk matten en daaroverheen is een parketvloer gelegd. Daarnaast hebben we ook een elektrische boiler geplaatst en zijn de elektriciteitsgroepen verzwaard. In de keuken zit een elektrische kookplaat. En we hebben ook nog iets heel innovatiefs, een regelsysteem waarmee we per ruimte de temperatuur kunnen regelen”.

De aanpassingen aan de woning ook met de VvE besproken

“Ik heb de VvE geïnformeerd over de werkzaamheden en over het afsluiten van het gas. Omdat alle aanpassingen in de eigen woning zijn gedaan, was een gezamenlijk VvE besluit niet nodig. We hebben nu dus alleen in de woning gerenoveerd. Op termijn zal er wel worden gekeken naar collectieve oplossingen zoals bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen voor de hele VvE. Er zijn hier ongeveer 80 eigenaren en dan duurt het even voordat je de handen op elkaar hebt”.

De aannemer vertelde over de subsidieregeling

“De aannemer vertelde mij over de subsidieregeling. Ik had er ook al eens iets over in de krant gelezen maar wist zelf nog te weinig hierover. Een eenvoudige zoektocht op internet bracht me al snel bij Amsterdam aardgasvrij. Ik heb een paar keer gebeld met de gemeente. Met hun hulp kon ik subsidie aanvragen. Als ik er op terugkijk viel het eigenlijk allemaal wel mee. Het kost wat tijd en misschien ook wel wat gedoe. Ik denk dat we uiteindelijk toch wel de maatregelen hadden getroffen, ook zonder subsidie. Ik wilde een woning zonder aardgas en daar moest ik wat voor doen. De subsidie maakte het wel makkelijker om de stap te zetten.”

Voor- en nadelen van een all-electric woning

“Een all-electric woning geeft nu nog hogere energiekosten, maar het gas is eruit. En daar gaat het uiteindelijk om. Door de temperatuur per ruimte te regelen, verwacht ik in de toekomst energie te besparen. Een heel groot voordeel is dat de radiatoren uit de woning zijn. Hierdoor besparen we ruimte en het ziet er ook nog eens fraai uit”.

Per ruimte de temperatuur regelen

“Ik kan per ruimte de temperatuur regelen. In iedere kamer zit een regelaar op de muur en de woning is verdeeld in 6 ruimten die via een app geregeld kunnen worden. In de app kan je precies zien hoeveel energie je per ruimte verbruikt en hoe warm het in de ruimte of zone is. Het opzetten van een schema is wellicht wat lastig; hoe stel ik een ruimte zo efficiënt mogelijk in? Als dit eenmaal gedaan is, word je er steeds handiger mee. De huidige huurder is er dagelijks mee bezig en kan zelfs op afstand aangeven hoe laat de verwarming aangaat zodat als hij thuis komt van zijn werk het ook prettig warm is”.

Tips voor andere Amsterdammers

“Het is minder ingrijpend dan je van tevoren bedenkt. Online kan je veel informatie vinden. Het maken van een budget vooraf is heel belangrijk voor een goed inzicht in de kosten die erbij komen kijken. Je kan duizenden euro’s besparen als je je erin verdiept. En je kan de gemeente bellen over al je vragen. Ik ben heel blij hoe dit allemaal gelopen is”.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl