Aardgasvrije woonark met hulp van Thuisbaas

Jan Hester woont al 45 jaar op dezelfde plek op een woonark langs de Kostverlorenvaart in West. Zijn kinderen zijn hier groot geworden. Samen met zijn vrouw besloot hij de stap te maken naar aardgasvrij wonen. Het voelde voor hen als een logische stap, voor de mensen in Groningen. Welke stappen heeft hij allemaal doorlopen om aardgasvrij te gaan wonen?

De reden om van het aardgas af te gaan

“Een programma op televisie over de ellende die gas aanbracht bij de Groningers, raakte ons. Daarnaast was onze cv-ketel aan vervanging toe. Die liep al een tijdje in reservetijd. Je gaat dan toch nadenken wat de volgende stap is en daar hebben we ons goed over laten informeren”.

Stappenplan aardgasvrij

“Via Urgenda zijn we in contact gekomen met Thuisbaas. Een initiatief dat helpt bij het energieneutraal maken van huizen. Ik heb een open dag bezocht waar we bij energieneutrale modelwoningen mochten binnenkijken. We wilden ook zonnepanelen, maar stap 1 was van het aardgas af. We hebben Thuisbaas om advies gevraagd. Bij een huisbezoek is eerst alles in kaart gebracht. Is er al goede isolatie aanwezig? Heeft de woning dubbelglas? Vervolgens werd er gekeken naar oplossingen voor verwarmen en koken. Het advies van Thuisbaas was om over te stappen op elektrisch verwarmen. In november 2018 waren alle aanpassingen aan de woning klaar en we zijn nu een goed jaar verder”.

De aanpassingen in de woning

"De cv-ketel is verwijderd en er is een ‘instant heater’ voor in de plaats gekomen die het water voor de douche opwarmt. In de keuken is er een cooker bijgekomen, een kokendhete waterkraan. Alle plafonds in de kamers zijn voorzien van infraroodpanelen met een sensor per ruimte. We kunnen hiermee per kamer de temperatuur regelen via een app. Dat is superhandig en inzichtelijk. We regelen echt ons eigen verbruik. De panelen verwarmen niet door de tafel heen, of door de vloer dus het is wel handig om er direct onder te gaan zitten. Dan voelt het als een zonnetje.”

Zonnepanelen en mosbekleding voor isolatie

“We hebben in hetzelfde proces gelijk de zonnepanelen meegenomen. In totaal zijn er 19 zonnepanelen op het dak geplaatst samen met mosbekleding voor isolatie. Dat staat ook nog eens fraai. In de zomer maken we gebruik van de opgewekte energie van de zonnepanelen en in de winter gebruiken we de energie die nog ‘over’ is. Het wordt dan gesaldeerd, oftewel verrekend. De rest betalen we dan bij. Verder eten we bewust biologisch, dat doen we al jaren. En ik let op de vaatwasser, dat ik deze goed inruim. Hij staat alleen aan als die vol is. Onder deuren zijn de kieren opgevuld zodat de warmte uit de woonkamer niet verloren raakt. We staan er wel bij stil. Het geeft mij een goed gevoel dat de Groningers nu geen last van ons hebben”.

Het aanvragen van subsidie aardgasvrij

“Het aanvragen van de subsidie verliep soepel. Dit hebben we gedaan via een formulier op de website. We gaven alles op wat nodig was aan aanpassingen en hebben dat uitgekeerd gekregen. Thuisbaas heeft ons ook hierbij goed geholpen. Het verkrijgen van de subsidie heeft ons wel over de streep getrokken om het te doen. Bij de zonnepanelen hebben we de btw teruggevraagd via de belastingdienst.”

Tip voor andere Amsterdammers

"Onze grootse tip is, laat je informeren, bijvoorbeeld door Thuisbaas. Zij hebben ons erg goed geholpen en geven heldere adviezen. Er zijn diverse contactmomenten geweest, via de telefoon, via e-mail en een bezoek aan huis. Een andere tip is, zoek alle kosten goed van te voren uit. Naast vernieuwingen zijn er ook aanpassingen in de woning waar je van te voren geen rekening mee houdt. Zoals het verwijderen van radiatoren en het opknappen van de muren waar de radiatoren hingen. En denk ook aan het afsluiten van het gas.”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl