De Bouwgaard: tijdelijke buurttuin Centrumeiland

Op Centrumeiland komt buurtfruittuin De Bouwgaard. Een plek waar bomen alvast kunnen groeien, waar kinderen kunnen spelen en buren elkaar ontmoeten en tuinieren. De tuin is een initiatief van bewoners in samenwerking met de gemeente.

Co-creatie bewoners en gemeente

Na de startsessie in 2020 met bewoners zijn de ideeën voor De Bouwgaard uitgewerkt in een plattegrond, plantlijst, begroting en beheerplan. De gemeente heeft een terrein aan de Quashibastraat, hekken, picknickbanken en een startbudget beschikbaar gesteld.

Sjouwen, bouwen, tuinieren

In januari 2021 zijn de fruitbomen geplant. Er staan nu 4 appelbomen, 4 perenbomen, 2 pruimenbomen en 2 kersenbomen. In het voorjaar wordt de Bouwgaard verder opgebouwd met moestuintjes, regenwateropvang, misschien een kippenhok en een vuurplaats.

De kuubskisten, waar de bomen in staan, komen bij een tuinder uit De Bangert in Blokker vandaan. De bomen zijn gezekerd met oude fietsbanden. En het poortje is gemaakt van een verdwaalde pallet die op de bouwplaats lag.

Naast fruitbomen, -struiken en kruiden zijn er 6 moestuinbakken. De gebruikers zorgen zelf voor de moestuinbakken. Planten worden het eerste jaar gezamenlijk ingekocht van het startbudget.

Wadi’s

In 2023 of 2024 worden de bomen en struiken overgeplant in de wadi’s op Centrumeiland. Een wadi is een speciale groenstrook die zorgt voor de afvoer van regenwater. Wadi staat voor Water Afvoer Door Infiltratie in de grond.

Activiteiten

In het seizoen zijn er op 2 zaterdagen in de maand activiteiten, bijvoorbeeld timmeren, tuinieren, snoeien en oogsten. Alle bewoners van Centrumeiland kunnen deelnemen aan de activiteiten en workshops in de Bouwgaard.

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer