De Ceuvel: van scheepswerf tot duurzame proeftuin

Amsterdams eerste circulaire werkplek. De Ceuvel is een duurzame broedplaats met een bruisende gemeenschap van ondernemers en kunstenaars met een groen hart, die eigenhandig hebben meegebouwd aan hun werkplek.

Naast creatieve werkplekken vind je op het terrein een cultureel centrum rondom duurzaamheid, een café-restaurant, een drijvend hotel en ruimtes voor verhuur.

Verboden tuin

Voorheen was De Ceuvel een scheepswerf. Op het zwaar vervuilde terrein zijn oude woonboten geplaatst en verbouwd tot duurzame werkplekken. Om de bodem te zuiveren is rondom de boten een ‘verboden tuin’ aangelegd van bodemreinigende planten.

De Ceuvel is een speeltuin voor duurzame technieken. Deze ‘Cleantech Playground’ is ontwikkeld om alternatieve manieren te laten zien voor het omgaan met afval. Op het terrein zijn diverse kleinschalige technieken te zien, die op een creatieve manier de waarde van afvalmaterialen zien:

  • 
Composttoiletten: Door de vervuiling in de grond van De Ceuvel was het niet mogelijk om riolering aan te leggen. Daarom zijn alle kantoorboten voorzien van een droog composttoilet. De compost uit deze toiletten wordt in de tumbling composter achter Metabolic Lab verder verwerkt tot veilige compost.
  • Warmtepompen: Iedere kantoorboot is voorzien van een lucht/lucht warmtepomp. Van de warme lucht die de boot verlaat wordt 60% van de warmte weer gebruikt voor binnen.
  • Helofytenfilters: Het afvalwater van de keukenspoelbakken van de kantoorboten wordt per boot gezuiverd, door middel van het biofiltratiesystemen (helofytenfilters) die naast de boten staan.
  • Zonnepanelen: De Ceuvel is uitgerust met meer dan 150 fotovoltaïsche (PV) panelen die energie opwekken met behulp van de zon. De panelen zijn op de meerderheid van de boten geïnstalleerd en wekken gemiddeld 36.000 kWh per jaar op.

Op de website lees je meer over de technieken die De Ceuvel toepast.

Omdat De Ceuvel slechts tijdelijk van het huidige terrein gebruik kan maken, wordt gezocht naar een permanente plek binnen de Buiksloterham.

Wil jij ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer