De eerste aardgasvrije moskee van Nederland staat in Zuidoost

Faraaz, Riezwan en Asif beheren de Djame Masdjid Taibah Moskee in Zuidoost. Samen besloten ze de moskee aardgasvrij te maken. De moskee is groener dan ooit. In dit interview vertelt het drietal meer over hun aardgasvrije avontuur. Want, dat het duurzamer én goedkoper kon stond vast! De cv-ketels zijn inmiddels vervangen door warmtepompen. Tussen de minaretten (torens) op het dak zijn nu zonnepanelen te vinden.

Belangrijk om goed om te gaan met de wereld

Aardgasvrije moskee zuidoost Masdjied Taibah Gemeente Amsterdam RDiekmeijer

Asif: “De Taibah Moskee werd in 1985 opgericht en is sindsdien al drie keer verbouwd. Er kwamen steeds meer mensen bidden en daar moest ruimte voor gemaakt worden. In 2020 kregen we €115.000,- subsidie vanuit de gemeente om de moskee te verduurzamen. Nu kunnen we met trots zeggen dat we de eerste aardgasvrije moskee van Nederland zijn!”.

Riezwan: “Door de subsidie en donaties vanuit onze gemeenschap besparen we nu geld. De kosten voor energie gingen van €4.000 naar €1.200 per maand. De rekening was niet de enige reden waarom we het gebouw wilden verduurzamen. De Islam schrijft ons voor dat het belangrijk is rekening te houden met de natuur. We moeten bewust leven en zuinig omgaan met alles wat Allah ons geeft, dus ook met energie. Eerder stonden de cv-ketels dag en nacht aan. Nu hebben we niet eens een ketel meer.”

Vertrouwen

Aardgasvrije moskee zuidoost Masdjied Taibah Gemeente Amsterdam RDiekmeijer

Faraaz: “De subsidie van de gemeente was veel, maar niet genoeg om de hele moskee aardgasvrij te maken. De rest van het geld hebben we bij onze leden opgehaald. Voor hen was in het begin lastig te begrijpen waarom we niet voor de simpele en goedkopere oplossing kozen. Toen hebben we de hulp van onze Imam ingeschakeld. Hij legde vanuit het geloof aan onze leden uit waarom de verduurzaming van de moskee zo belangrijk is.”

“Een berekening liet zien dat we de donaties zouden terugverdienen. Door inzicht in de berekeningen te geven én het religieuze verhaal te verspreiden, ontstond er bewustwording onder onze leden en zo doneerden ze geld.”.

“De leden van onze gemeenschap kijken nu zelf naar wat ze in hun privéleven kunnen verduurzamen. Veel mensen hebben zonnepanelen en anderen isoleren hun leidingen of hebben LED-verlichting. Dat vinden we mooi om te zien.”.

Project

Aardgasvrije moskee zuidoost Masdjied Taibah Gemeente Amsterdam RDiekmeijer

Riezwan: “In 2015 begonnen we met plannen maken om te verduurzamen en in 2019 installeerden we de eerste zonnepanelen op het dak. In 2020 zijn we onze aardgasvrije plannen gaan uitvoeren. Eerder hadden we meerdere cv-ketels verspreidt door het gebouw. Nu hebben we één technische ruimte waaruit we alle warmte en koeling verspreiden naar de rest van de moskee. Deze ruimte is het hart van het gebouw. Op het dak staan warmtepompen, luchtbehandelingskasten en 74 zonnepanelen. Hierdoor gebruiken we geen fossiele brandstoffen meer en zijn we ‘all electric’. In de toekomst willen we het hele dak vullen met panelen.”.

Faraaz: “Overdag werkten we en erna gingen we naar de moskee om vrijwillig te klussen. Veel andere leden en mensen uit ons netwerk boden zichzelf aan om te helpen. Dat zag de gemeenschap en dat gaf vertrouwen. Het werd duidelijk dat we netjes omgaan met geld.”


Meer ruimte voor de maatschappelijke functie

Aardgasvrije moskee zuidoost Masdjied Taibah Gemeente Amsterdam RDiekmeijer

Riezwan: “Het geld dat we nu besparen gebruiken we voor belangrijke doelen. We koken tweemaal in de week voor armen, daklozen en ongedocumenteerden. Aan het bakje met rijst, groenten en vlees voegen we nu hapjes en drinken toe. Met speciale evenementen koken we wel voor 2500 mensen tegelijk. Dat kan nog niet op een elektrische manier zoals inductie. Zoveel elektriciteit wekken we niet in één keer op. Daarom gebruiken we groen gas van de Groene Hub. Dat wordt gemaakt van AGF (aardappels, groenten en fruit). We onderzoeken nu of we dat zelf kunnen produceren door onze etensresten te recyclen.”.

Riezwan: “Een ander deel van het geld gaat terug in het gebouw. Er blijft ook wat over en dat sparen we op voor onverwachte noodsituaties. Zo vragen we minder van de gemeenschap. Uiteindelijk betaalt het zich dus terug.”.

Asif: “Er zijn andere moskeeën die ook willen verduurzamen. Wij geven hen onze kennis door. Het is mooi om een voorbeeld te kunnen zijn. We zijn al in Nieuwegein, Utrecht en Amsterdam-West geweest om te praten.”

De Djame Masdjid Taibah Moskee in Zuidoost is onderdeel van de Stichting Welzijn voor Moslims in Nederland (S.W.M.).

Hoe kan jij dit doen?

Ook geïnteresseerd in verduurzaming? Of wil je advies?

Bekijk de duurzame wegwijzer