De energieneutrale stadsdeelwerf in Zuid

Ronald Boekhout van Solinge is manager afvalinzameling in stadsdeel Zuid. Samen met collega’s van Beheer Openbare Ruimte verhuisde zijn afdeling in 2016 naar een nieuwe, energieneutrale stadsdeelwerf. Het gebouw herbergt mooie kantoorruimtes, kleedkamers en biedt daarnaast onderdak aan veegwagens en vuilniswagens.

Ronald: "Voor het wassen, spoelen en vullen van de veegwagens gebruiken we osmosewater. Daarmee besparen we maar liefst tachtig procent water. In onze nieuwe stadsdeelwerf vind je geen gasaansluiting en geen stadsverwarming. Voor de duurzame opwekking van warmte en koude hebben we een WKO-installatie (warmte-koude opslag) in combinatie met warmtepompen. Er is een isolerende daktuin van sedum en 1104 zonnepanelen voorzien het hele gebouw van energie. Dat zijn er echt veel voor Amsterdam; alleen de Amsterdam Arena en de RAI hebben er meer."

Hergebruikte materialen

"Uiteraard is ook de inrichting duurzaam, met ledverlichting en meubels van sloophout. De wanden zijn bekleed met hout van omgekapte Amsterdamse bomen, onder andere uit het Vondelpark. In de bekleding van de stoelen is rubber van binnenbanden verwerkt. Er staan ook stoelen die gemaakt zijn van reclameposters uit abri’s, elk exemplaar is uniek. Zelfs de kunstwerken aan de muur zijn van hergebruikte materialen, zoals textiel. Als het aan mij lag, hadden we voor de constructie beton gebruikt dat samengesteld is uit het residu van restafval. Maar helaas is die techniek op dit moment alleen nog geschikt voor het maken van stoeptegels."

Wasstraat

"Vroeger moesten we de wagens handmatig afspuiten en uitspoelen met warm water en speciale zeep. Grote wagens brachten we naar een externe wasstraat. Nu hebben we een eigen wasstraat waar al onze wagens in kunnen. En het mooie is: we wassen niet meer op zestig graden, maar met koud water, en biologische zeep. In de toekomst kunnen wat mij betreft ook andere voertuigen uit het gemeentelijke wagenpark er gebruik van maken."

Fijne werkplek

"Ik vind het geweldig dat we hier hebben laten zien dat we volledig energieneutraal kunnen bouwen zonder het budget te overschrijden. Dat het bovendien zo’n fijne werkplek is voor de medewerkers, daar ben ik het meest trots op. Mijn droom is dat we dit pand in de toekomst ook openstellen voor bewoners en bedrijven uit de buurt. Voor een bewonersbijeenkomst bijvoorbeeld, een mooie manier om mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Wat gebeurt er nadat je je vuilniszak op straat hebt gezet of in de container hebt gegooid? Als ze zien wat dit op kan leveren, zijn ze eerder geneigd hun afval te scheiden."