De fruitpluktuin in Zuid is verbindend, leerzaam én lekker

Met behulp van subsidie en de inzet van een enthousiaste groep buurtbewoners is de fruitpluktuin gerealiseerd. De tuin is niet alleen mooi, verbindend en leerzaam, maar vooral ook gezellig en lekker!

Aan het woord Andrea en Tom, de initiatiefnemers van een fruitpluktuin in stadsdeel Zuid.

Braakliggend stukje grond

In 2016 waren er een aantal bomen gekapt rond de bocht van het IJsbaanpad. Het resultaat? Ruimte op een braakliggend stukje grond. Andrea en Tom wisten daar wel raad mee: een prachtige fruitpluktuin, waar iedereen een gezonde snack kan plukken. “Het idee was om er wat voedzaams van te maken. Om er iets biologisch eetbaars uit te kunnen halen, en om kinderen te laten zien dat ze dat zelfs in Amsterdam gewoon kunnen plukken en opeten!”, aldus Andrea.

Een mooi resultaat door goede samenwerking

Na het idee voor de fruitpluktuin hebben Tom en Andrea buurtbewoners benaderd om mee te doen, waar enthousiast op werd gereageerd. Veel buurtbewoners vinden het leuk om mee te helpen met het onderhouden of op een andere manier bij te dragen. “Mensen komen bijvoorbeeld mest langsbrengen, of paaltjes voor de hekjes. Zo komen er een hoop spullen bij elkaar!” Het zelf onderhouden van de fruitpluktuin gaat de bewoners goed af. Ze beleven er veel plezier aan en hebben geen hulp meer nodig van de gemeente. “Dat hoeft niet hoor, dat regelen wij zelf wel!” De fruitpluktuin tiert inmiddels al seizoenen lang welig. “We kunnen echt van april tot november plukken, zelfs in december heb ik nog frambozen geplukt”, aldus Andrea.

De voordelen van groen in de buurt

De komst van de fruitpluktuin heeft het samenkomen van buurtbewoners bevorderd, bijvoorbeeld tijdens het gezamenlijke onkruid wieden of de fruittuin borrels. “We worden er gewoon heel blij van allemaal. Het samen tuinieren werkt verbindend, het is een ‘gezamenlijk dingetje’.” Andrea en Tom geven verder aan dat groen in de stad voor hen belangrijk is: “We weten dat groen blij maakt, dus dan moet je zorgen dat er in plaats van tegels groen in komt!” Duurzaamheid en biodiversiteit zijn voor de initiatiefnemers ook belangrijk: “We verzamelen al het tuinafval om dat vervolgens weer te kunnen gebruiken.”

Makkelijk en snel

Andrea en Tom kregen de subsidie relatief gemakkelijk na het schrijven van een goed plan en het verzamelen van mede-initiatiefnemers. “De gemeente heeft ons kordaat de juiste weg gewezen. Je moest wel een plan schrijven, maar dat vind ik ook terecht. Je krijgt natuurlijk niet zomaar 3000 euro.” ”Een ware aanrader voor andere Amsterdammers”, aldus Andrea en Tom.

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer