De Halve Wereld groeit groener en verduurzaamt

De bewonersvereniging van De Halve Wereld zet zich al 35 jaar in voor groen in en rondom hun sociale huurwoningcomplexen. Door het enthousiasme van een groep jonge bewoners worden nu grote stappen gezet bij verdere verduurzaming.

Bewonerszelfbeheer

De Halve Wereld is een complex van woningcorporatie Ymere met 118 sociale-huurappartementen. Het werd tussen 1983 en 1985 gebouwd bovenop metrostation Waterlooplein in Amsterdam. Als een van de weinigen in Amsterdam beheert de bewonersvereniging hun sociale huurcomplex van woningbouwcorporatie Ymere zelf. Het is een mooi voorbeeld van bewonerszelfbeheer.

Bewonersvereniging De Halve Wereld beheert drie gebouwen van voormalig woningbouwvereniging Woonbedrijf Amsterdam: De Slinger, Het Torentje en De Citadel.

Jonge bewoners trekken de duurzame kar

Daarbinnen heeft een groep jonge bewoners, waarvan sommigen geboren en getogen zijn in het pand, zich verenigd in de werkgroep verduurzaming. Daarover zeggen zij: “Al heel veel jaren werken wij als bewoners van de Halve Wereld aan groene en duurzame initiatieven in en rond ons woningcomplex. Groene binnenplaatsen en tuinen, regentonnen en onze zonnepanelen zijn daar goede voorbeelden van. In 2010 is er een groen dak aangelegd, toen het grootste groene dak van Amsterdam.”

“Met de werkgroep willen we nu een stap verder gaan. We willen alle bestaande en toekomstige initiatieven in onderlinge samenhang zien en verder ontwikkelen, om met de uitdagingen van de klimaatverandering om te gaan. Daarnaast zien wij de grote waarde van onze bijzondere bewonersvereniging in het hart van Amsterdam, die als voorbeeld kan dienen voor ecologische en sociaal duurzame gemeenschappen.”

Foto De Halve Wereld.
De Werkgroep verduurzaming 2021 van Bewonersvereniging De Halve Wereld telt 7 leden: Alice, Iris, Marijn, Milou, Isabela, Roos en Leonie.

Groene gevels en meer biodiversiteit met Centrum Begroot

In 2020 heeft de werkgroep twee plannen ingediend bij Centrum Begroot. Er is €50.000,- subsidie toegewezen voor het aanleggen van groene gevels aan de kant van het Waterlooplein en de Weesperstraat. Ook werd er €3.000,- toegekend om, met hulp van een Amsterdamse stadsecoloog, te zorgen voor meer verschillende insectensoorten, vliegende vogelvrienden en nieuwe gewassen.

Knowledge Mile Park biedt helpende hand

In september 2020 is de werkgroep van start gegaan met het uitvoeren van de plannen. Hierbij werden ze ondersteund door Knowledge Mile Park. Onder deze noemer wordt door de gemeente samen met andere partners hard gewerkt aan het zichtbaar vergroenen van de openbare ruimte en gevels. Zij brachten De Halve Wereld ook in contact met de VvE van Holland Veste, een gebouw iets verderop, die ook bezig is met het verduurzamen van hun pand.

Impressie groene gevel De Halve Wereld.

Kennisuitwisseling verduurzaming

Door de koppeling is het enthousiasme over verduurzamen van beide kanten nog meer gegroeid. “Als bewonersvereniging hebben wij onderling veel informatie uitgewisseld. Daar hebben wij veel aan gehad. Zo gaf Hollands Veste ons veel tips over het besparen van energie en de energietransitie. Wij zijn van plan Ymere te stimuleren hier concreet iets mee te doen”, aldus Isabela Ledo van de Halve Wereld.

Eco-team Holland Veste

“Het is zo ontzettend leuk om met mensen een eind verder in het gebied contact te hebben over onze gedeelde passie”, vertelt Yvonne Groenstege van Holland Veste. “Binnen de VvE hebben wij een eco-team opgezet, dat zich bezighoudt met vergroenen en verduurzamen. Alle informatie die we gekregen hebben van de Halve Wereld heeft ons echt verder geholpen. We hebben afgesproken met elkaar in contact te blijven, want hoewel we al veel doen, valt er altijd nog meer te vergroenen en verduurzamen. Daar kunnen we elkaar dan mooi bij helpen!”

Meer lezen?

Op de website van De Halve Wereld vind je een mooi verhaal over de geschiedenis van het complex en het ontstaan van het bewonerszelfbeheer.

Foto's: De Halve Wereld

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw woning of buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer