De Johan Cruijff ArenA staat momenteel op de 3e plek van meest duurzame stadions ter wereld

De intentie is om deze plek in elk geval vast te houden.

Op het stadiondak liggen 4.200 zonnepanelen, waarmee voor ongeveer 10 procent in de eigen elektriciteitsbehoefte kan worden voorzien. Een windmolen in Oudendijk vult dit verder aan. Sinds een jaar (2018) heeft het stadion een eigen batterij van 3 megawatt. De batterij kan zonnestroom opslaan en verkopen, als de vraag naar elektriciteit groot is. Hiermee helpt de ArenA het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Dit is belangrijk nu het aandeel flexibele opwek van elektriciteit met zon en wind snel toeneemt. De batterij bestaat uit tweedehands autobatterijen van elektrische Nissan Leafs. Voor 2020 wordt de batterij uitgebreid met nog eens 1-2 MW.

Smart grid

De ArenA is verder van plan om samen met omringende bedrijven in ArenApoort een slim lokaal elektriciteitsnet (smart grid) aan te leggen. Daarmee kunnen zonnepanelen, batterijen, laadpalen voor elektrische auto’s en het verbruik van elektriciteit direct met elkaar gekoppeld worden. De ArenA werkt aan 200 slimme laadplekken onder het stadion. Elektrische auto’s die gekoppeld zijn aan het smart grid kunnen opladen, maar ook zelf stroom leveren. Zo wordt de batterijcapaciteit nog verder vergroot, balanceert het net zichzelf en zijn fossiele energiecentrales straks niet meer nodig als back-up.

Mobiliteit is een issue voor de ArenA want bij evenementen kan het erg druk worden rond het stadion, ondanks het treinstation Bijlmer ArenA pal voor de deur. De ArenA blijft zich inzetten om onder medewerkers en bezoekers openbaar vervoer zoveel mogelijk te promoten.