De Kaskantine maakt de voedselkringloop rond in de buurt
Hoe tuiniers, bouwers en vrije geesten met veel creativiteit en slagkracht een tijdelijk beschikbare ruimte in de stad voor de vierde keer omtoveren tot een zelfvoorzienend paradijsje.
Wij zijn een gemeenschap van nomadenboeren, chef-koks, ingenieurs en leraren. Op een tijdelijk beschikbaar veld in Amsterdam-Slotervaart toveren wij 11 zeecontainers en twee kassen om tot een ruimte om te ontmoeten, te groeien, te eten en samen te werken aan een zelfvoorzienende, klimaatvriendelijke plek.
Urban Farm Café
Dankzij een samenwerking met bedrijven van het FoodCenter is er een continue aanvoer van verse producten. Producten die niet meer aan klanten aangeboden kunnen worden, mogen opgehaald worden door de Kaskantine (en anderen). De producten zijn dan nog prima te gebruiken. De Kaskantine gebruikt ze in hun maaltijden en conserven, en biedt ze aan in hun weggeefwinkel.
Zelfvoorzienend en off-grid
Zelfvoorziening is een belangrijk thema bij de Kaskantine. Ook op het gebied van elektriciteit, warmte en water. Er is een zelfgebouwde efficiënte, rocketstove pizzaoven en een grote hoeveelheid afgekeurde zonnepanelen die toch nog meer dan genoeg energie geven om off-grid te functioneren.
De daken vangen genoeg water op om de Kaskantine van water te voorzien. In tijden van droogte wordt voor de planten grondwater opgepompt. Het afvalwater uit de keuken wordt gebruikt voor de planten. De urine van de composttoiletten en urinoirs wordt gefilterd waarmee een bamboeaanplant wordt bewaterd in een speciale zuiveringskas.
Aquaponics
Er is ook een vertikale tuin gebouwd. Daardoor kan de Kaskantine optimaal gebruik maken van de ruimte in de kas en zijn er dagelijks verse kruiden. De wand werkt met een aquaponics-systeem. Dat is een systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) en aquacultuur ( waterdieren kweken) combineert in een ecologisch evenwicht. In het waterbassin leven karpers die de planten bemesten.
Open-source ontwerpen
Benieuwd hoe wij bij de Kaskantine 11 zeecontainers hebben omgebouwd tot het paradijsje? De gebruikte ontwerpen zijn terug te vinden en gratis te downloaden op een speciaal open source platform beheerd door de Kaskantine.
Amsterdam Donut Coalitie
De Kaskantine werkt samen met de Amsterdam Donut Coalitie aan een circulaire buurteconomie in Nieuw-West. Samen laten we zien dat zelfvoorzienendheid leidt tot meer zorg en verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving en ook zorgt voor meer lokale welvaart die niet belastend is voor natuur en milieu.
Er zijn 35 vrijwilligers actief. Wil jij ook de handen uit de mouwen steken? Neem dan een kijkje op de website van de Kaskantine bij de vacatures.
Benieuwd hoe jij circulair kunt leven?
Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je voedsel, je kleding en je spullen. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.