De overstap naar aardgasvrij wonen door Michiel

De overstap naar aardgasvrij had voor Michiel veel voordelen. Meer wooncomfort, extra ruimte én een bijdrage aan een beter milieu. Van het weg laten halen van zijn gasaansluiting heeft hij nog geen moment spijt gehad.

De keuze voor aardgasvrij wonen

“Toen ik hier kwam wonen zat er een gehuurde boiler in het appartement. Ik moest toen gelijk al kiezen wat ik daarmee wilde: overnemen of niet. Ik heb toen gekozen voor een nieuwe elektrische boiler. Dat is de eerste stap geweest. Of ik het huis wilde verbouwen wist ik toen nog niet, dus heb ik het eerst daarbij gelaten. Ik wilde eerst kijken hoe het huis beviel. Een jaar later heb ik besloten om de keuken te verbouwen. Mijn ouders zeiden toen: “Waarom maak je je woning dan niet gelijk aardgasvrij?” Zij waren op dat moment ook bezig met het verduurzamen van hun woning, dus zij hadden zich er al een beetje in verdiept. Dit leek mij ook een goed idee, want dan kon ik alles in een verbouwing meenemen. Daarbij vind ik het milieu ook belangrijk en probeer daar waar het kan mijn steentje bij te dragen. Het zijn kleine stapjes, maar het helpt.”

Infraroodvloerverwarming

“Op internet ben ik gaan zoeken naar de verschillende alternatieven. Ik heb toen gekozen voor vloerverwarming. Vervolgens heb ik de verschillende mogelijkheden onderzocht en gekeken welke optie het beste bij mijn situatie past. Voor mij was dit infraroodvloerverwarming. De folie is maar een paar millimeter dik, dus je vloer komt haast niet omhoog. Ik moest wel een speciale vloer hebben die infraroodstraling geleid. Op internet lees je veel dat infraroodvloerverwarming alleen geschikt is voor kleine ruimtes, maar het werkt echt prima! Ik heb vloerverwarming genomen met een hoog wattage. Deze is krachtig genoeg om mijn woning te verwarmen.”

Het verschil met een gaskachel

“Ik merk eigenlijk alleen maar voordelen. Hiervoor had ik nog een gaskachel. Als ik de kachel aanzette duurde het een uur voordat de kamer een beetje warm was. Nu kan ik een programma instellen en is het al lekker warm als ik thuiskom. Hierdoor hoef ik er niet meer over na te denken en is het in huis altijd comfortabel. Dat is echt een enorme vooruitgang! Ook zijn mijn energiekosten zo’n 20% naar beneden zijn gegaan door elektrische Infrarood vloerverwarming te nemen in plaats van de gaskachel."

"Ook het koken op inductie vind ik een hele fijne verbetering. De plaat is veel makkelijker schoon te maken, is super snel warm, koelt ook snel weer af en je pannen blijven schoner. Voor mij is de verbouwing in alle opzichten een verbetering. Een laatste stap voor mij zou nog zijn om zonnepanelen op het dak te leggen en dan helemaal energieneutraal te worden, maar dat zijn nog toekomstplannen.”

Tips voor andere Amsterdammers

“Vraag verschillende informatie aan en verdiep je goed in de mogelijkheden. Als je zeker wilt weten dat de informatie die je gevonden hebt juist is, praat dan met mensen die al van het aardgas af zijn. Zij hebben hier ervaring mee en kunnen vertellen wat er wel of niet klopt aan de informatie die je gevonden hebt. Ik kan in ieder geval bevestigen dat het alternatief dat ik gekozen heb goed werkt. De verbouwing was even een klus, maar je krijgt er echt veel voor terug.”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl