Logo Duurzaam in de Pijp. Slogan: Duurzame initiatieven voor en door bewoners!

Duurzaam in De Pijp als experimenteerruimte voor duurzaamheid

Matty van Ewijk en Gerard Lommerse startten in 2017 een bewonersinitiatief om te zorgen dat hun wijk, De Pijp, sneller zou verduurzamen.

Groot netwerk

De ambitie was al snel duidelijk: De Pijp moet een experimenteerruimte worden voor bewoners, om ideeën en initiatieven te kunnen starten voor een duurzame wijk. Duurzaam in De Pijp heeft al veel bewoners gemobiliseerd voor duurzaamheidsinitiatieven en inmiddels een groot netwerk opgebouwd.

Bijeenkomsten en hulp bij projecten

Er worden informatiebijeenkomsten gehouden over verduurzaming van woningen. Zo worden bewoners geadviseerd en actief geholpen bij het realiseren van een zonnepanelenproject, zowel huurders als particuliere dakeigenaren.

Deelauto's

Daarnaast heeft Duurzaam in De Pijp in mei 2019 een proefdag gehouden voor elektrische deelauto’s. Nu willen ze een gemeenschap opzetten met deelauto’s zodat circa 200 (meestal stilstaande) auto’s vervangen kunnen worden door 20 deelauto’s. Het doel is om een ruime keuze aan elektrische auto’s en andere vormen van elektrisch deelrijden beschikbaar te maken in de buurt. Wanneer autobezitters overstappen op deelrijden, kunnen parkeerplaatsen opgeheven worden en ontstaat er meer ruimte in de buurt.

Vooronderzoeken met studenten

Bij het doen van de vooronderzoeken voor initiatieven betrekt Duurzaam in De Pijp studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). En voor het lager onderwijs worden ook activiteiten gesmeed. Scholen uit de buurt worden geholpen met verduurzaming en projecten om duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij jongeren.