De schoonste straat van Bos en Lommer - We doen het samen!

In 2019 startte De schoonste straat van Bos en Lommer. Een idee van bewoners die iets wilden doen aan het afval op straat. Gedurende drie maanden werd door volwassenen en kinderen gestreden om de titel én de prijzen. Gewapend met grijpers en handschoenen gingen ze aan de slag. En wat blijkt: schoonmaken werkt aanstekelijk! Steeds meer straten en pleinen beginnen deel te nemen deel aan de wedstrijd.

Win-win-situatie

Meedoen levert een hoop plezier op. De straten worden niet alleen schoner maar ook mooier. Want als je toch bezig bent, plant je al snel een paar tulpenbollen. Ook is natuurlijk tijd voor een praatje. Buren leren hun buren kennen en dat is wel zo fijn!

Ook meedoen?

Ben jij ook een enthousiaste bewoner die het heft in eigen handen neemt en de handen uit de mouwen steekt voor een schonere buurt? Doe mee en maak ook kans op een mooie geldprijs voor iets leuks, moois of gezelligs voor in jouw straat of plein. Bezoek de website van de Schoonste Straat voor meer informatie of mail naar [email protected].

Het project wordt (financieel) ondersteund door Stadsdeel West. Als je meedoet aan de competitie ontvang je een grijper om zwerfafval makkelijk op te kunnen ruimen. Tijdens bijeenkomsten wisselen deelnemers en samenwerkingspartners ervaringen en ideeën uit.

Ervaringsverhaal van Beer en Julia

Vieze dingen! Dat is wat Julia en haar moeder vinden. Luiers, billendoekjes… Er was ook een meneer, die gooide zomaar een zakje afval uit de auto. Julia kan niet geloven dat iemand dat doet! Beer en Julia doen sinds september 2019 mee met de Schoonste Straat. Ze deelden posters uit (alle buren hebben hem opgehangen!) en maken regelmatig een schoonmaakrondje. Ook de andere gezinsleden helpen mee en natuurlijk ook de buurkinderen. Heel gezellig vindt Julia. Ook leuk: ze zamelen plastic in voor de buurvrouw. ‘Die maakt er mooie dingen van, ze is kunstenares.’ De straat is nu echt schoner vindt Beer. ‘De jongerenwerkers van Dock willen de jongeren op het plein inspireren om ook mee te doen. Ik hoop dat ze meteen hun ouders opvoeden: hee mam, dat broodzakje moet in de prullenbak. Kinderen geven steeds vaker het goede voorbeeld, daar word ik blij van.’

Benieuwd naar nog meer ervaringen van deelnemers?

Ga naar overige verhalen op de website van de Schoonste Straat en lees bijvoorbeeld hoe Buurtvaders Mohamed, Mohammed, Mustafa en Mjid samen met de kinderen van de Narcis-Queridoschool het Karel Doormanplein schoonhouden.

Foto's: Roos van Trommelen.