De verbinder in de energietransitie Weesp
Weesp wordt aardgasvrij in 2050, net zoals heel Nederland. Jerrel Oron helpt mensen in Weesp zich voor te bereiden op deze energietransitie “Ik vind het belangrijk dat ik eerst goed begrijp in welke situatie een bewoner zich bevindt, voordat ik ga praten over de energietransitie.” Lees hier het verhaal van Jerrel.
Lagere energierekening
Jerrel is opbouwwerker duurzaamheid in Weesp. Een nieuwe functie in Weesp, wat vanaf 24 maart 2021 een stadsgebied is van Amsterdam. Een opbouwwerker legt verbindingen tussen bewoners, gemeente en organisaties in een buurt, wijk of straat. De opdracht van Jerrel is om bewoners met een lager inkomen en met soms ook een kennisachterstand in de energietransitie te informeren over de energietransitie. Hij legt bewoners uit hoe zij zelf stappen kunnen zetten in deze transitie. Daarmee hoopt hij kleine veranderingen in het gedrag van bewoners voor elkaar te krijgen zodat zij minder energie gaan verbruiken. Dat zorgt weer voor een lagere energierekening.
Hij praat met de bewoners binnenshuis en wijst bewoners op kleine dingen als gordijnen die over een verwarming hangen waardoor deze niet optimaal werkt. Daarbij maakt Jerrel het zo simpel mogelijk. Hij vraagt bewoners bijvoorbeeld: Hoe hoog is je energierekening nu? Ben je daar tevreden over? Hoe komt het zo dat de rekening is zoals die is?
Luisteren en reageren
“Mijn eerste contact met bewoners is door middel van gesprekken huis-aan-huis. Ik doe een flyer in de brievenbus waarop staat dat ik als opbouwwerker langskom om een gesprek te voeren. Ik noem niks over duurzaamheid. Ik vind het belangrijk dat ik eerst goed begrijp in welke situatie een bewoner zich bevindt, voordat ik ga praten over de energietransitie. Er moet vertrouwen ontstaan tussen mij en de bewoner. Veel bewoners bij wie ik langsga, hebben hele andere problemen dan duurzaamheid aan hun hoofd. Ik probeer hen ook altijd daarmee te helpen. Bewoners geven altijd zelf aan wat zij belangrijk vinden. Het is dus belangrijk om hierop te reageren.”
Gezamenlijk tot een oplossing komen
“Laatst was ik in een flat waarvan de publieke ruimte erg was verwaarloosd. Er waren vochtige, vieze plekken en de ruimte was toe aan vernieuwing. Ik ging in gesprek met de flatbewoners en heb hun zorgen aan de woningcorporatie doorgegeven. De woningcorporatie kon zo reageren op de problemen in de publieke ruimtes en gezamenlijk met de bewoners tot een oplossing komen. Als ik op deze zorgen reageer, ontstaat er een vertrouwensband met bewoners zodat ik later ook met hen over duurzaamheid kan praten.”
Contact met bewoners
“Om dit werk te kunnen doen moet ik in direct contact staan met de bewoners. En om dat voor elkaar te krijgen doe ik mijn werk vooral in de buurt. Ik haal dan op wat er in de buurt speelt. In Weesp heb ik in een bepaalde wijk ongeveer één derde van de bewoners persoonlijk gesproken. Bewoners meldden dat er in de buurt veel nieuwe mensen zijn komen wonen en dat daarmee weinig contact is. Zij vonden dat niet prettig en gaven aan de nieuwe bewoners graag beter te leren kennen. Om dat contact op te zetten heb ik geflyerd om een zomerborrel te organiseren waar bewoners elkaar beter konden leren kennen.”
“Op de zomerborrel heb ik op een luchtige manier met de bezoekers gesproken over het thema duurzaamheid. Er bleek dat veel bewoners in de wijk interesse hadden om zonnepanelen te laten plaatsen. Achter dit soort dingen kom je alleen als je in direct contact staat met de bewoner. Vervolgens heb ik in samenwerking met de huurdersvereniging een bewonersbijeenkomst georganiseerd waar geïnteresseerde bewoners informatie kregen.’’
De energietransitie is een sociale transitie
“De energietransitie is een technische én een sociale transitie. Zonder de technische ontwikkelingen van de afgelopen jaren, kan deze transitie niet succesvol worden uitgevoerd. Maar ik geloof wel dat het sociale deel meer dan 50% van de transitie is. Als een woningcorporatie plannen heeft om de cv-ketels in een flatgebouw te verwijderen en de woningen aan te sluiten op een warmtenet, dan moeten huurders instemmen met die plannen. Een woningcorporatie heeft een akkoord van minstens 70% van de bewoners nodig voordat de plannen uitgevoerd mogen worden. Om dat te kunnen behalen moeten bewoners dus begrijpen wat de plannen zijn en het daarmee eens zijn. Het aangaan van de dialoog en het uitleggen van de mogelijkheden zijn daarom enorm belangrijk in de energietransitie.”
Buurtmoestuin
“Ik ben in Weesp een buurtmoestuin begonnen. Aankomend voorjaar wil ik kinderen uit de buurt vragen om te helpen in de tuin. Het idee is om van de oogst een buurtsoep klaar te maken op een inductie kookplaat en workshops ‘koken op inductie’ te geven. Zo ben ik bezig om zowel oud als jong voor te bereiden op de overstap naar een andere energiebron. Mensen hebben vragen als: Is het betaalbaar, wie gaat ervoor zorgen dat ik nieuwe pannen krijg als ik op inductie ga koken, krijg ik dat vergoed? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen niet voor verassingen komen te staan en vertrouwen krijgen in de verandering. Dat kenmerkt voor mij het sociale deel van de energietransitie.’’
Advies voor succes
“Mijn advies wat ik iedereen wil meegeven is om je huis zo snel mogelijk te isoleren. Dat is voor sommigen lastig aangezien zij afhankelijk zijn van een woningcorporatie. Bekijk dan of je zelf kieren en gaten kunt dichten met behulp van tochtstrippen. Bekijk ook je eigen energiegedrag. Zet de radiator uit als je niet in de kamer bent of gaat slapen. Ook met korter douchen kan je flink wat kosten op de energierekening besparen. Besparen is goed voor de portemonnee en je draagt bij aan de energietransitie.”
Wil jij ook slim verduurzamen?
Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.