De verbouwing was het moment om te verduurzamen

Brechtje en haar gezin uit West wonen sinds begin 2018 aardgasvrij. Een geplande verbouwing was het moment om de stap te zetten. Ze hebben meegedaan met de ‘West-Indische buurt in transitie’; een openhuizenroute waarbij geïnteresseerden langs konden komen om vragen te stellen.

De drijfveren om de overstap te maken

‘We waren altijd al met duurzaamheid bezig. Ik wil de wereld mooier maken dan dat hij op dit moment is. Ik kijk naar de dingen die ik zelf kan doen; in mijn werk, maar ook privé. We hadden sowieso al een verbouwing gepland, omdat we er al een aantal jaren woonden. Toen besloten we gelijk de overstap te maken’.

De aanpak

‘Ik heb zelf heel veel uitgezocht en ik ben een keer aangeschoven bij een Energieontbijt van 02025. Dat is een netwerk voor en door Amsterdamse energiepioniers. Daar heb ik iemand gesproken die mij meer informatie en duidelijkheid kon geven. Het moeilijkste aan dit gehele proces was het kunnen vinden van een goede en geschikte installateur. Nu zijn er inmiddels meer installatiebedrijven die ervaring hebben met het installeren van warmtepompen, maar op het moment dat wij de overstap wilden maken waren die nog niet zover’.

Welk aardgasvrij alternatief gekozen

‘Een lucht-warmtepomp en we koken op inductie’.

Tijd en investeringen waard?

‘Ik had zelf gehoopt dat we iets zuiniger zouden zijn met ons energieverbruik en de investering terug zouden zien op de energierekening. Dit is nu nog niet het geval. De buiten-unit van de warmtepomp staat in de tuin op onze schuur en zet daar koude lucht om in warm water. De pomp maakt nog best wat geluid, daar hebben we ons op verkeken. Maar uiteindelijk was het wel de moeite waard. Ik heb het gedaan voor de verduurzaming van onze woning. Zonne-energie zou voor ons een mooie aanvulling kunnen zijn op onze huidige ketel. Die kan namelijk in de toekomst ook draaien op zonne-energie. Maar dat is een investering die ik nu nog niet wilde maken’.

Aandachtspunten

‘Een warmtepomp is nog best groot. Zoek goed uit welke het meest efficiënt is, in mogelijkheden en in omvang. Een installatie met de gehele VvE is nog idealer, zodat het hele pand investeert en iedereen warmte daaruit krijgt. Iedereen mee te laten bewegen in bepaalde keuzes zijn moeilijke processen. Het kost veel tijd’.

Reacties uit omgeving

‘Er zitten in het appartementencomplex ook huurders, die gaan hier niet in investeren. Familie en vrienden vonden het zeker interessant, maar voor hen is het niet altijd mogelijk of van toepassing. Ik woon in West en we hebben 1 keer meegedaan aan de ‘West-Indische buurt in transitie’, daar komen meer geïnteresseerden op af. Dit was een openhuizenroute om te laten zien hoe alles functioneert en waarbij mensen vragen kunnen stellen over wat er bijvoorbeeld allemaal mogelijk is en hoe wij het hebben aangepakt met de subsidieregeling.’

Tips voor andere Amsterdammers

‘Gezien het hele gasverhaal van Groningen en de mensen die daar in de ellende zitten, voelt het goed dat we de omschakeling hebben gemaakt en niet meer afhankelijk zijn van het gas. Het gaf mij in ieder geval een goed gevoel dat ik niet meer medeschuldig ben aan het miserabel maken van hun omgeving en dat we hebben gekozen voor nieuwe mogelijkheden en technieken’.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl