De vergeten tuinen van Amsterdam

Ken je het oude schoolgebouw van Tolstraat 84? De binnentuin van dit gebouw staat vol inheemse planten, er zijn bankjes en een wadi voor regenwater. Het is een van de eerste ‘vergeten’ tuinen van de gemeente die is opgeknapt.

Veel gebouwen van de gemeente Amsterdam hebben een tuin of binnentuin. ‘Ze zijn dan wel niet openbaar’ zegt Romeo Rawi, ‘maar bieden wel kansen voor vergroening en waterberging.’ De binnentuin van het oude schoolgebouw in de Diamantbuurt is daar een voorbeeld van.

Vergeten tuinen

Romeo Rawi is projectleider Techniek & Ontwikkeling bij de afdeling Gemeentelijk Vastgoed. De binnentuin van Tolstraat 84 is voor hem en zijn collega’s een mooi voorbeeldproject. Ze weten nu wat er allemaal bij komt kijken: wat het kost, hoeveel mensen eraan werken en hoe die zo goed mogelijk samenwerken.

Hoeveel gemeentelijke tuinen de gemeente in totaal gaat opknappen, durft Rawi nog niet te zeggen. ‘Het onderzoek naar de tuinen loopt nog.’

Binnentuin met wadi

De binnentuin van het oude schoolgebouw, voorheen de Oranjeschool, heeft nu een wadi. Een wadi is een groene greppel die regenwater zuivert. Het water dat via de regenpijpen de greppel instroomt verdwijnt niet in het riool, maar zakt de bodem in. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.

Het water en de beplanting maken van de gemeentelijke binnentuin een gezonde plek voor mens en dier. En wie weet biedt de tuin ook inspiratie voor de kunstenaars die werken in het schoolgebouw.

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw woning of buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt het de buurt regenbestendig. Ook zorgt het voor verkoeling op warme en tropische dagen. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer