De warmtepomp zorgt ervoor dat wij comfortabel wonen

Op eigen initiatief is Egbert uit stadsdeel Zuidoost begonnen met de overstap naar aardgasvrij wonen. Door klimaatverandering is hij bewuster gaan nadenken hoe hij zijn impact op het milieu kan verminderen. Energie besparen deed hij al, maar nu gaat hij een stapje verder: wonen zonder aardgas.

Van het aardgas af

‘We gebruikten bewust al groene energie. Via onze energieleverancier kun je winddelen van een windmolen kopen. Toen we, ook vanwege de subsidie, alles aardgasvrij konden maken hebben we dat gedaan. Het was niet met de bedoeling om alles terug te verdienen of om goedkoper uit zijn, want daarvoor is de overgang naar aardgasvrij te duur. We hebben er bewust voor gekozen om te stoppen met aardgas vanwege het milieu en om duurzamer te leven’.

Interesse voor duurzaamheid

‘Door de milieuproblemen warmt de aarde op. Het smelten van gletsjers en ijskappen en andere problemen die daaruit volgen roepen we over onszelf af. Het is voor ons vanzelfsprekend om te bekijken hoe we daar op een andere manier mee kunnen omgaan. We maken bijvoorbeeld minder gebruik van de auto en we vliegen maar 1 keer per jaar. Het is dus niet zo dat we helemaal op nul staan, maar we gaan er wel bewust mee om’.

Aanpassingen in het huis

‘Naast het warmtepompsysteem hebben we andere radiatoren gekocht. Voor de warmtepomp hadden we radiatoren nodig die geschikt zijn voor lage temperatuur. Verder hebben we de groepenkast moeten aanpassen. Koken op inductie vraagt veel stroom, dus daarvoor hadden we een extra zware keukengroep nodig. Het huis zelf hebben we in de loop der jaren geïsoleerd om zo meer energie te besparen. Buiten hebben we nog de zonnecollectoren. Via een warmtewisselaar warmt de zon het tapwater op. Dat werkt vooral in de zomer goed. In de winter is er minder zon, maar ook dan hoor je hem wel eens aanslaan. De rest moeten we elektrisch bij verwarmen met de windenergie via de energieleverancier’.

Het geluid van de warmtepomp

‘Onze warmtepomp maakt niet zo veel geluid. Het Zweedse merk Nibe maakt namelijk al 25 jaar warmtepompen. De warmtewisselaar van de zonnecollector maakt een suizend geluid als het de warmte van de zon overzet naar het water. Dat hoor je ook in huis, maar we zijn er snel aan gewend geraakt. Of de buren er iets van horen weet ik niet’.

Aardgasvrij wonen bevalt uitstekend

‘Het koken op inductie bevalt uitstekend. Dat hadden we veel eerder moeten doen. Verder is het in huis gewoon prima, ook ’s winters. Je merkt wel dat het systeem iets meer tijd nodig heeft om zich aan te passen als je de temperatuur verandert. Daarom houden we de temperatuur ’s nachts hetzelfde als overdag. Dit kost minder energie dan wanneer het systeem zich steeds moet aanpassen’.

Nog meer maatregelen

‘We willen graag regenwater opvangen in de kruipruimte om het toilet mee door te spoelen of om de tuin te besproeien. Je kunt dit systeem ook aansluiten op de wasmachine, want regenwater is in principe schoon. We wonen volgens Amsterdam officieel nog niet nul-op-de-meter. Dat was helaas niet mogelijk. Hoewel we voor 100% groene (wind)energie afnemen telt dat niet mee, omdat we het niet zelf opwekken. In de toekomst willen we misschien nog zonnepanelen laten plaatsen om het laatste stukje energie op te wekken. Dan zouden we helemaal nul-op-de-meter wonen’.

Reacties van mensen in de omgeving

'Twee collega’s van me wonen aardgasvrij. Veel mensen vinden het wel interessant, maar nog te duur. Collectieve oplossingen zouden een oplossing kunnen zijn. Wij hebben nu een luchtwaterwarmtepomp. Er is ook een grondsysteem, waar meerdere huizen op aangesloten kunnen worden. Dan wordt het misschien goedkoper’.

Lastige dingen tijdens het overstappen

‘De installatie van het systeem duurde veel langer dan gepland. Ook nam het systeem bij ons uiteindelijk meer ruimte in dan verwacht. Er was tegen ons gezegd rekening te houden met een grote koelkast. Dat klopte ook wel, maar er zit nog een drukvat naast van 300 liter waar het tapwater in zit. Dus dat is bijna een tweede koelkast. Verder is het bedrijf dat onze warmtepomp heeft geïnstalleerd nu failliet en moesten we op zoek naar een ander bedrijf dat ons verder kon helpen. Het is ons helaas nog niet gelukt om iemand te vinden die gecertificeerd is voor Nibe systemen én beschikbaar’.

Tip voor andere Amsterdammers

‘Zorg ervoor dat je precies weet wat er gaat gebeuren en wat dat voor jouw situatie betekent. Als het zoals bij ons ineens 2 keer zo groot wordt, kan dat heel vervelend zijn. Laat je daarom goed voorlichten’.

Heb jij ook interesse in aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga Aardgasvrij op Amsterdam.nl