Digitale gouden munt voor duurzame acties

Eco-coin is een digitale munt die Amsterdammers kunnen verdienen met een duurzame actie, zoals met de fiets naar je werk gaan of een vleesvrije maaltijd eten. Hoe meer CO2 je bespaart, hoe meer munten je verdient.

ECO's

Lewis Just van het op het Marineterrein gevestigde Eco-coin vertelt: "De verdiende digitale munten noemen we ECO’s. Deze geef je uit aan duurzame producten zoals bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles. Zo werken we samen aan een circulaire economie waarin we niet alleen de Euro gebruiken maar ook een additionele munt. Weet je trouwens dat we voor onze Euro’s goud hebben liggen bij de Nederlandse Bank in het centrum van Amsterdam? Wij planten voor de ECO’s een boom, zo kan het ook.”

Visionaire economist

“Jaren geleden was er een workshop in Brazilië over het kappen van bomen en ons economische en ecologische systeem. En daar ontstond de gedachte: kunnen we mensen betalen voor duurzame acties en ze belonen met een boom? Zo ontstond er een theoretisch model. Ik studeerde toen nog Design in mijn moederland Schotland, had inmiddels duurzaamheid in mijn hart gesloten. Na werk in London kwam ik spontaan eens in Amsterdam en werd verliefd, op deze stad. Met de fietsen maar vooral door duurzaamheid gewoon in het hart van de stad. Er was een vacature Visionaire economist bij Next Nature Network. Sinds 2017 werk ik hier en heb ik de theorie vertaald naar iets praktisch. Zo ben ik co-founder van Eco-coin geworden, omdat het tijd is voor verandering.”

Ecologie en economie

“We brengen ecologie en economie samen met een valuta voor elke context. Daarnaast is technisch alles mogelijk, je telefoon weet bijvoorbeeld dat je fietst. Maar ook slimme mogelijkheden zijn er te maken, zoals je thermostaat koppelen aan je telefoon om erop in te spelen of je (bijna) thuis bent of juist niet. Met Eco-coin kunnen we hier munten aan koppelen. We dachten trouwens eerst om een fysieke munt te maken, maar nee, dat is toch niet nodig, alles kan digitaal. En we hebben besloten om nooit de data te verkopen. Een alternatieve digitale munteenheid is heel geschikt voor een groep annex gemeenschap, zoals een organisatie of misschien wel een wijk. Samenwerken geeft een positieve wending en plezier.”

Alternatief betaalmiddel

“Iedereen met een OV-chipkaart heeft eigenlijk ook een alternatief betaalmiddel omdat je reist met je kaart. Maar ook als je spaart voor een gratis kop koffie doe je mee. Een groep vanaf 100 personen kan mee doen, maar het liefst meer. Zo hebben we voor het in Amsterdam gevestigde Booking.com een evenement georganiseerd met workshops over duurzaamheid. Inmiddels werken we mee aan het nieuwe slimme pand van hen."

Samenwerken

"Waar collega’s de verwarming lager kunnen zetten en munten verdienen. Ook 150 collega’s van de gemeente Amsterdam op de Jan van Galenstraat hebben meegedaan en veel inzichten gekregen in het verlagen van de CO2 uitstoot op het werk. Zo was er iemand die trots voor het eerst een vegan lunch at. En sinds het begin werken we samen met het Amsterdamse DGTL festival. Want afval is duur en samen kunnen we bezoekersgedrag veranderen om te besparen op energie, water, plastic, voedselverspilling en transport."

Tips of advies voor andere Amsterdammers

“Misschien is Eco-coin wel het nieuwe goud. We hebben ons logo goudkleurig gemaakt en juist niet groen, zoals zovele duurzaamheidsinitiatieven. Het is een nieuwe manier om duurzaamheid te volgen, meten en belonen. Zodat je nu goed kunt doen en betaald kunt krijgen. Goed doen kun je natuurlijk ook met de Euro door het maken van duurzame keuzes."

Meer weten

Lees het volledige interview op Amsterdam Smart City.

Benieuwd wat jij kunt doen voor het klimaat?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Wij helpen je graag op weg.

Volg de Duurzame Wegwijzer