Door vastberadenheid en slimme financiële keuzes de stap naar aardgasvrij gemaakt

Sarah wilde een grotere bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Eenmaal met haar gezin verhuisd naar een goed geïsoleerde woning in Nieuw-West werd aardgasvrij worden ineens een serieuze optie.

Na veel gesprekken met haar echtgenoot en het vernieuwen van de hypotheek maakt het gezin inmiddels gebruik van een warmtepomp voor het verwarmen van het huis en het tapwater. Lees hier het verhaal van Sarah.

Aardgasvrij worden

“Wij zijn in 2017 vanuit de stad naar dit rijtjeshuis in Nieuw-West verhuisd. Om op de begane grond meer woonruimte te realiseren hebben we naar achteren toe uitgebouwd. Aangezien we met die verbouwing ook gelijk vloerverwarming hebben laten aanleggen, werd de overstap op een laagtemperatuur warmtevoorziening makkelijker. De verbouwing was dus bij ons de aanleiding om aardgasvrij wonen te onderzoeken.”

Interesse in energietransitie

“Ik vind het leuk om een pionier te zijn. De energietransitie is noodzakelijk. Als zich dan de kans voordoet om daar meer aan te doen dan wil ik die niet laten schieten. In de westerse wereld stoten wij met zijn allen veel te veel CO2 uit. Je huis energiezuinig maken maakt dan echt een verschil. Ik vind het een fijn idee dat wij nu voor de verwarming van ons huis en voor het douchen en koken geen fossiele brandstoffen meer verbranden. Op den duur moeten we allemaal van het aardgas af.”

Zoektocht naar het meest geschikte alternatief voor aardgas

“Ik wist door mijn activiteiten voor het stadsdeel al in een vroeg stadium dat het voorkeursalternatief van de gemeente voor aardgas in onze wijk all-electric is. Het was daarmee duidelijk dat we voor een individuele oplossing moesten gaan kiezen. Allereerst hebben we een energieadviseur ingeschakeld. Zij kwam met een positief rapport dat zei dat ons huis geschikt was voor een warmtepomp. Na een uitgebreide oriëntatie en prijsvergelijkingen is het uiteindelijk een lucht-water warmtepomp geworden. Doordat de isolatie van ons huis al op niveau was zou een lucht-water warmtepomp goed passen. We hebben beneden vloerverwarming, zonnepanelen op het dak, convector-radiatoren op de bovenverdieping en een inductiekookplaat in de keuken. Zelfs tijdens de vriesperiode in februari 2021 hebben wij geen last gehad van een koud huis. De alternatieven doen dus goed hun werk.”

Tekst gaat verder onder foto

Geluid van de warmtepomp

“Onze warmtepompinstallateur adviseerde ons een warmtepomp dat weinig geluid produceert. De buitenunit van de warmtepomp staat op het balkon bij onze slaapkamer, anderhalve meter van ons bed. Soms als hij aanslaat hoor je in de slaapkamer een zacht zoemend geluid dat vergelijkbaar is met een scooter die van ver komt aanrijden. De ventilatoren van de convector-radiatoren maken wel iets meer geluid dan we van tevoren hadden verwacht. Als die aanslaan dan hoor je dat goed. Maar aan de andere kant hoorden we de CV-ketel ook als de verwarming of warme douche aangezet werd dus dat is eigenlijk geen verschil. Al met al hebben we een hele stille warmtepomp waar wij en niemand in de buurt last van ondervindt.”

Met subsidie en hypotheekaanpassing aardgasvrij geworden

‘‘Wij hebben in totaal €34.000 geïnvesteerd, verdeeld over het aardgasvrij maken van de woning en een nieuwe keuken. Dit hebben we kunnen financieren door subsidies en het oversluiten van onze oude hypotheek. Via de website https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer vonden we informatie voor de beschikbare subsidies. De lage rentestand en een iets andere hypotheekvorm zorgde er bij ons voor dat wij per maand op ongeveer hetzelfde bedrag uitkomen. Onze maandelijkse energierekening is vanwege de overstap naar aardgasvrij gedaald. Wij verwachten elke maand 50 euro minder te gaan betalen. Het verwijderen van de gasaansluiting kostte voorheen een paar honderd euro maar deze kosten worden nu niet meer in rekening gebracht.’’

Jullie eerste reactie op een aardgasvrij huis

‘‘De eerste keer de warmtepomp aanzetten vond ik geweldig. Het was allemaal gelukt! Op die dag zijn we dus ook van het gas afgesloten. Het was een soort overwinningsgevoel: de gasmeter is weg en we gebruiken dus geen gas meer. Het was op een bepaalde manier ook emotioneel, aangezien je toch een soort van project afsluit.’’

Tips voor andere Amsterdammers

‘‘Wij zijn eens bij een conferentie geweest van Eigen Huis in de RAI. Daar kregen we heel veel informatie over de energietransitie. Mijn grootste tip is dat je op zoek moet gaan naar goede installateurs met kennis en ervaring in warmtepompen. Overstappen op een alternatief voor gas is een grote stap en de aanschaf van een warmtepomp is een grote investering, dan wil je het wel goed doen.”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl