Duurzaam Buitendok

Een complex met 194 woningen in de IJpleinbuurt (84 huur en 110 koop) maakt plannen voor betere isolatie en zonnepanelen. Verduurzaming van zo’n gemengde VvE blijkt lastig. Technisch kan alles. Maar hoe neem je alle juridische en financiële hordes? En hoe houd je het haalbaar en betaalbaar, ook voor eigenaren met een kleine beurs? Veel VvE’s lopen hierop vast. Buitendok wil laten zien hoe je die stagnatie doorbreekt.

Zicht op het IJ

Buitendok is in 1984 gebouwd, in een wijk die architect Rem Koolhaas samen met buurtbewoners ontwierp. Ze wilden veel groen en zicht op het IJ. Dat zie je aan het gebouw, waar je bijna steeds het water en de schepen kan zien. Het gebouw valt onder beschermd stadsgezicht. De aanblik mag dus niet te veel veranderen.

Buitendok

Kozijnen

Het pand is hard toe aan groot onderhoud. Maar er is te weinig gespaard om verouderde aluminium ramen, deuren en schuifpuien te vervangen. Dit bleek op te lossen met een groot isolatieplan. "We kunnen subsidie en een lening krijgen voor nieuwe kunststof kozijnen en modern isolatieglas, plus betere dakisolatie. Dan kunnen er ook zonnepanelen komen. Zo hoeft renovatie geen tien jaar te wachten en krijgen we snel comfort, én energiebesparing", aldus de VvE.

Langs deuren

Technisch en financieel zit het isolatieplan goed in elkaar. En de woningcorporatie staat erachter. Maar hoe krijg je 110 particuliere eigenaren mee met een lening van 8 miljoen euro die de maandbijdrage verdubbelt naar gemiddeld 350 euro? Iedereen goed informeren en bij dit besluit betrekken blijkt de grote uitdaging. Dat doet de VvE met nieuwsbrieven, informatieavonden, enquêtes en een gang ‘langs de deuren’.

Kleine beurs

Zonder verduurzaming moet de VvE-bijdrage even hard omhoog, om te sparen voor het groot onderhoud. En dan zit je nog jaren met slechte kozijnen en hoger energieverbruik. De keus lijkt dus simpel: snel het plan uitvoeren.
Toch ligt dit anders voor een groep leden met een kleine beurs. Zij zitten financieel klem en weten niet hoe ze de verhoging moeten betalen.

Vangnet

Op die financiële drempel lopen veel VvE’s vast. Zo dreigt de verduurzaming van VvE-woningen te stagneren. De gemeente Amsterdam steunt daarom een actie-onderzoek bij Buitendok dat deze financiële barrières wil opruimen. Landelijk wordt er gelobbyd voor gunstiger financiering voor VvE’s. Tegelijk werkt het instituut IPW samen met diverse financiers aan een ‘vangnet’ voor bewoners die de hogere lasten niet aankunnen. Eind mei moet blijken of deze VvE zo de stagnatie kan doorbreken.