Duurzaam Slotervaart

In een gezellige groene buurt op steenworp afstand van de Sloterplas liggen deze jaren ´50 woningen. Er wonen veel jonge gezinnen die inzetten op het verduurzamen van hun huis en het vergroenen van de buurt. Er is een onderzoek gedaan om te kijken of men collectief van het aardgas af kan. De bewoners hebben zich verenigd in een collectief Duurzaam Slotervaart.

Initiatieven in Slotervaart

Duurzaam Slotervaart (voorheen koplopers Hemsterhuisbuurt) organiseert collectieve inkoop van zonnepanelen, isolatie, regentonnen en groene daken (100 groene dakjes). Daarnaast is er een boomspiegelproject (100 bomen) in de buurt.

Boomspiegel met planten in Slotervaart

Drie verschillende niveaus

Ze informeren en acteren op 3 niveaus: bewustwording hoe energie te besparen en kleine maatregelen, isolatie en traject aardgasvrij. Met hulp van subsidie gemeente is momenteel een adviesbureau verkenning aan doen naar de mogelijkheden in de wijk om aardgasvrij te worden. Warmte uit de Sloterplas als mogelijke bron wordt daarbij meegenomen.

De dakjes van de schuurtjes zijn mini groenzones waar de biodizich verder kan ontwikkelen

02025

Duurzaam Slotervaart werkt samen met Vereniging Huiseigenaren Slotervaart en richt zich enerzijds op 400 koopwoningen en anderzijds op 400 sociale huurwoningen. Om iedereen achter zich te krijgen hebben ze ook gebruik gemaakt van het koplopersfonds van 02025.

De jaren 50 buurt is nog groener dan hij al was, zoals je kan zien aan deze zijtuin. Die worden nu ook door bewoners onderhouden.