Duurzame Gijsbrecht ontwikkelt handige rekentool verduurzaming huizen

De werkgroep Duurzame Gijsbrecht wil de bestaande woningen in de Weesperzijdebuurt klaarmaken voor de energietransitie. Hiervoor ontwikkelen wij een rekentool waarmee bewoners kunnen zien hoe ze hun huis slim kunnen verduurzamen.

Energietransitie Weesperzijdebuurt

Amsterdam maakt zich op om klimaatneutraal te worden. Zo ook de Weesperzijdebuurt. We hebben gemerkt dat veel buurtbewoners hun woning best willen verduurzamen, maar nog niet precies weten hoe ze dat het beste aan kunnen pakken. Isoleren, dubbelglas, warmtepomp? Wij willen ze hierbij ondersteunen en ons inzetten voor een collectieve aanpak van onze buurt.

Handige rekentool

Om dit te bereiken ontwikkelen wij, bijgestaan door een energieadviseur, een interactieve rekentool. Met deze tool kunnen bewoners zien hoe zij het beste hun huis kunnen isoleren, welke warmtebron ideaal is, wat het gaat kosten en wat het oplevert. Het toont maatregelen die specifiek passen bij de diversiteit en complexiteit van de verschillende huizen in onze wijk, veelal uit de 19e eeuw.

De interactieve rekentool die is ontwikkeld om bewoners in de Weesperzijdebuurt te helpen bij het isoleren van hun huis. Door gegevens als woningeigenschappen, genomen maatregelen, huidige verbruik, extra energiebesparende maatregelen en gewenste maatregelen in te vullen, worden kosten en besparingen berekend.

Subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief

Door de toekenning van de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief door de gemeente kunnen wij in 2021 starten met de ontwikkeling van de tool. Als de tool een succes is, kan het ook voor de rest van Amsterdam gebruikt worden.

Collectieve inkoopacties

De werkgroep betrekt bewoners actief bij het project door voorlichtingsavonden te organiseren en nieuwsbrieven te versturen. Hierbij werken wij actief samen met de buurtverenigingen in de Weesperzijdebuurt om informatie te delen en om draagvlak in de wijk te verbreden. Uiteindelijk hopen we collectieve inkoopacties te organiseren waardoor de kosten voor verduurzamingsmaatregelen lager uitpakken.

Benieuwd hoe jij je huur- of koophuis verduurzaamt?

Ontdek in een paar kliks wat jij kan doen en hoe je dat financiert.

Volg de Duurzame Wegwijzer