Duurzame investering met flink resultaat

VvE De Florijn plaatste begin 2018 ruim 100 zonnepanelen op het dak. De vereniging van eigenaren met 73 appartementen in Nieuw-West financierde dit met de energielening die de gemeente aanbiedt. Wilko Emmens en Jurrien Wijlhuizen van de bewonerscommissie van de VvE waren aanjagers van deze verduurzaming en vertellen erover.

Veel draagvlak voor duurzaamheid

“Ongeveer 5 jaar geleden ontstond het idee voor zonnepanelen”, vertelt Emmens. “We hielden eerst een enquête onder alle bewoners om erachter te komen hoe ze over duurzaamheid denken. Hier kwam een positief beeld uit en er was genoeg draagvlak om het idee verder uit te werken. We gingen er mee aan de slag. Het kostte veel tijd om uit te zoeken wat alle mogelijkheden zijn."

Gratis energieadvies

Wijlhuizen vertelt verder: “Op het moment dat we meerdere opties en beschikbare leveranciers hadden, ontstond het idee om onafhankelijk advies te vragen. We meldden ons aan voor een gratis energieadvies van de gemeente. Dat hielp ons enorm goed verder op weg. Onze adviseur, Aleida, ondersteunde op meerdere vlakken. Ze keek mee naar de voor- en nadelen van alle opties, maar hielp ook om tot een gedegen voorstel te komen voor de algemene ledenvergadering."

“Ik raad andere VvE’s aan om, veel eerder dan wij, een professionele onafhankelijke partij er bij te betrekken. Het is een complex proces, er is veel geld mee gemoeid en je hoort verhalen van VvE’s waar zaken misgaan”, aldus Emmens. “Het is ook aan te raden om contact op te nemen met andere VvE’s over hun ervaringen. Wij hadden gisteren zelf een VvE uit Osdorp op bezoek die graag meer informatie over onze aanpak wilde!”

Volledig op zonne-energie

VvE De Florijn plaatste eerst LED-verlichting. Dat bracht het energieverbruik al met 23% omlaag. Daarna bekeken ze hoeveel zonnepanelen er alsnog nodig waren. “Voor de aanschaf van zonnepanelen hebben we nooit apart geld gereserveerd. Via onze adviseur Aleida maakten we kennis met de Energielening, speciaal bedoeld voor investeringen in energiebesparing en met een aantrekkelijke lage rente. Hiermee konden we de zonnepanelen bekostigen. Inmiddels liggen ze er en kunnen we via een website precies zien hoeveel energie ze opwekken. De eerste 2 maanden was dit al 6.000 kilowattuur. Meer dan verwacht! Het energieverbruik in de algemene ruimtes draait nu volledig op zonne-energie.”

Niet voor het geld

“De meerderheid van de bewoners stemde in met deze duurzame investeringen. De geschatte terugverdientijd is in onze situatie berekend op 15 jaar. De hoofdmotivatie was dan ook duurzaamheid en niet geld”, vertelt Wijlhuizen. “We organiseerden een aparte bewonersavond voordat de algemene ledenvergadering plaatsvond. Hier kregen bewoners informatie en de gelegenheid om vragen te stellen. We wilden hierbij zo open en transparant mogelijk zijn. Zo konden we bij de algemene ledenvergadering een definitief voorstel presenteren en was discussie bij de besluitvorming niet meer nodig."

"We zien nu dat bij de meeste bewoners, we hebben een heel diverse samenstelling, duurzaam wonen leeft. Het is vanzelfsprekender geworden. Bij grote onderhoudsinvesteringen is duurzaamheid nu een standaard onderdeel. Ook bij de keuze van onze leveranciers nemen wij duurzaamheidsaspecten mee. Op korte termijn willen we in de parkeergarage de verlichting aanpassen naar LED. Verder zijn de woningen al goed geïsoleerd en verbruiken we met onze HR-ketels niet veel gas. Maar in de toekomst gaan we natuurlijk allemaal aardgasvrij, wij willen dat verder bekijken op een later moment als andere VvE's ons zijn voorgegaan."

Wil jij ook verduurzamen met jouw VvE?

Als (woningeigenaar in een) VvE in Amsterdam heb je veel mogelijkheden om te verduurzamen. Bekijk de mogelijkheden en hoe je dit financiert in de Duurzame Wegwijzer.

Ga naar de Duurzame Wegwijzer