Duurzame maatregelen Amsterdam Windsurfing
Amsterdam Windsurfing is al sinds 2012 bezig om de accommodatie zo duurzaam mogelijk te maken. De secretaris van Amsterdam Windsurfing, Robbert Fehmers, vertelt welke maatregelen ze tot nu toe (2016) hebben genomen.
Robbert Fehmers: "Ons gebouw is geïsoleerd, wij hebben warm water van de zonneboiler op het dak en zonnecellen die elektriciteit opwekken. De lichten in de kleedkamers zijn aangesloten op een bewegingssensor en waar mogelijk brengen wij LED-verlichting aan. Onze koelkasten zijn vervangen door modellen met groene labels. Voor onze trainersboot hebben wij een nieuwe buitenboordmotor aangeschaft die minder belastend is voor het milieu dan het vorige model." Han Hoonakker, voorzitter van Amsterdam Windsurfing, vult lachend aan: "En niet te vergeten... we maken natuurlijk ook gebruik van de wind!
Hergebruik materialen en tweedehands spullen
Robbert vertelt verder over hoe het er aan toe gaat bij Amsterdam Windsurfing: "Lege aluminium drankblikjes worden in aparte bakken ingezameld en ingeleverd. Glas en papier worden uiteraard ook gescheiden en gerecycled. In ruil daarvoor krijgen wij een bedrag van de ophaaldienst. Het scheiden is een kleine moeite, maar levert voor ons beiden voordelen op."
Tweedehands spullen en natuurvriendelijke verf
De windsurfvereniging vindt hergebruik van materialen ook erg belangrijk en maakt graag gebruik van tweedehands spullen. Han zegt: "Zelf proberen wij zo veel mogelijk te repareren, maar bijvoorbeeld afgedankte masten en zeilen geven wij aan kunstenaars die daar onder andere tassen van maken. Ook proberen wij het gebruik van milieubelastende schoonmaakmiddelen zo veel mogelijk te minimaliseren en maken wij gebruik van natuurvriendelijke verf.
Naast windsurfen ook tuinieren
Daarnaast kun je niet alleen windsurfen bij deze accommodatie, maar ook tuinieren! Han: "Wij hebben van een oude steiger plantenbakken gemaakt waar leden zelf gewassen in kunnen laten groeien. Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar de kantine en de andere helft is voor hen zelf. Op zaterdagen bieden wij in ieder geval gratis fruit aan, om zo een gezond alternatief te bieden op de Snickers- en Mars-repen. Waar de kosten dit toelaten, wordt er voor de kantine ook biologisch ingekocht."
Zelf opwekken van energie is een stuk goedkoper
Het informatieboekje van Amsterdam Windsurfing is gedrukt op gerecycled Biotop-papier en via het clubblad worden de leden één keer per jaar op de hoogte gebracht van de verduurzaming van de vereniging. Waarom is Windsurfing zo veel bezig met duurzaamheid? Han antwoordt: "Omdat zelf energie opwekken een stuk voordeliger en beter is dan energie kopen. Daarnaast is het ook een uitdaging om zo veel mogelijk uit de vereniging te kunnen halen."
Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw sportvereniging?
Je kunt als sportvereniging vaak veel geld en energie besparen. Door bijvoorbeeld het clubhuis te verduurzamen. Dat is dus goed voor de clubkas én het milieu. Op amsterdam.nl lees je hoe jij een gratis energieadvies aanvraagt. Ook vind je er meer informatie over financiering.