Ecologische stadslandbouw MijnStadstuin krijgt centrale ontmoetingsplek

MijnStadstuin is een vier hectare tellende doe-het-zelf voedselvoorziening voor Amsterdammers in het stadslandbouwgebied Tuinen van West. De nieuwste missie: het bouwen van een duurzaam community gebouw.

MijnStadstuin

MijnStadstuin is een plek waar lokale en circulaire initiatieven rond voedselproductie de ruimte krijgen en zich ontwikkelen tot duurzame oplossingen voor de toekomst. Alle projecten komen tot stand samen met ondernemers, onderwijsinstellingen, kennisinstituten, vrijwilligers en de (lokale) overheid.

Duurzaam community gebouw

Het Community Gebouw wordt de centrale ontmoetingsplek van MijnStadstuin. Een plek waar Amsterdammers kunnen leren en elkaar kunnen inspireren over (moes)tuinieren, stadslandbouw, het inleggen van groenten, het kapotte voedselsysteem en de oplossingen daarvoor. Het gebouw wordt gemaakt van ecologische materialen. Het doel is de voetafdruk zo minimaal mogelijk te houden. De verwachte oplevering is begin 2022.

Samen ontwerpen

Bij het ontwerpproces werd gekozen om vanaf de start niet alleen met de ontwerpers aan tafel te gaan, maar ook direct met de bouwers en leveranciers. Sem Roefs, directeur MijnStadstuin daarover: ‘In een traditioneel ontwerpproces staat het ontwerp voorop en dat wordt vervolgens door vertaald naar materialisatie. Wij hebben dit op een andere manier vormgeven. Door ontwerpers, bouwers en leveranciers samen aan tafel uit te nodigen kon het ontwerp niet alleen bepalend zijn, maar ook gebaseerd worden op de mogelijkheden die zich aandienen. Het werken met en vanuit een integraal ontwerp- en bouwteam werd op deze wijze een zeer geslaagde co-creatieve ontdekkingsreis.’

Subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief

In drie co-creatie sessies met de thema's Energie, Natuurlijke Materialen en Duurzame Financiering is veel kennis opgedaan over duurzaam bouwen in Amsterdam. De sessies werden mede mogelijk gemaakt door een subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief. Hierdoor was het mogelijk om deze sessies te organiseren met daadwerkelijk concrete plannen en input van de aannemers en architect.

Wil jij samen met andere bewoners, bedrijven en/of instellingen een complex duurzaam project starten?

Dan kun je subsidie aanvragen voor de voorbereiding van dit initiatief bij de gemeente Amsterdam.

Vraag de subsidie aan op Amsterdam.nl