Ecostroom Bedrijvencentrum Osdorp wil zoveel mogelijk dakruimte gebruiken om duurzame energie op te wekken

Het winkelcentrum Akerpoort bestaat uit gebouwen uit de jaren ’70 tot ’90. Deze waren toe aan vernieuwing. De ondernemerskring Bedrijvencentrum Osdorp (BCO) besloot dit moment aan te grijpen om te verduurzamen met zonnepanelen.

Energiecoöperatie Ecostroom

De ondernemerskring heeft samen met Ecological Management Institute de Energiecoöperatie Ecostroom BCO opgericht. Deze energiecoöperatie heeft de haalbaarheid onderzocht en bekeken welke daken geschikt zijn. Daaruit bleek dat er 15.000 zonnepanelen op de daken van het winkelcentrum passen. Daarmee kan de Energie Coöperatie Ecostroom BCO jaarlijks 3.750.000 kWh opwekken. Dat is genoeg om 1.250 huishoudens van stroom te voorzien. Dat leidt tot 2 miljoen kilo minder CO2-uitstoot.

Stap voor stap

Besloten werd om dat stap voor stap te gaan realiseren. Allereerst zijn er via een postcoderoosproject 140 panelen gerealiseerd. Bewoners in Nieuw-West kunnen investeren in het project en zo profiteren van goedkope duurzame stroom. Dat kost 15 euro administratiekosten. Leden kunnen 1 tot maximaal 20 zonnepanelen laten plaatsen en de gemeente had een een lening met 1,5% rente uit het Duurzaamheidsfonds in de aanbieding. Later is op het dak van Koopcentrum Akerpoort een project met 1.600 panelen opgeleverd. Dit wordt haalbaar met een SDE+ subsidie. Investeerders waren 41 particulieren en een lening van het Duurzame Investeringsfonds van de gemeente Amsterdam. De stroom wordt volledig afgenomen door de bedrijven in het Koopcentrum Akerpoort.

Volgende projecten die gepland zijn, zijn het realiseren van 172 panelen op het dak van drukkerij Muller aan het Keurenplein en 182 panelen op het bedrijfsverzamelgebouw aan de Jan Rebelstraat. Ook wordt gekeken naar de daken van Enot aan het Keurenplein en het tegenoverliggende Dieren Opvang Amsterdam.