Een appartement uit 1880 op de bovenste etage aardgasvrij

Monique en Jasper hebben via de subsidie voor duurzaam initiatief advies ingewonnen om hun nieuwe huis te verduurzamen. Van een energielabel D naar een energielabel B door de installatie van een warmtepompboiler en extra isolatie.

Een huis uit 1880

Midden in de laat negentiende eeuwse Oosterparkbuurt hebben Monique en Jasper hun appartement helemaal aardgasvrij gemaakt. Ze kozen voor een warmtepompboiler die hen van warm water voorziet. Het appartement was bij aankoop helemaal gerenoveerd. Het dak is goed geisoleerd. De spouwmuurisolatie is opnieuw gedaan en er zijn voorzetwanden geplaatst aan de voorzijde van het huis. Aan de achterzijde van het huis zit een nieuwe uitbouw die van HR++ glas is voorzien.

Warmtepompboiler: klein en fijn

Via een adviesbureau wonnen ze informatie in. De installatie duurde 2 dagen. De warmtepompboiler is klein en je hoort hem bijna niet. Perfect voor een appartement. Ze zijn erg tevreden. De warmtepompboiler onttrekt warmte uit de lucht waarmee hij zichzelf op temperatuur houdt.

Een warmtepompboiler is compact en klein. Je hangt hem zo naast de trap zoals hier gedaan is.


Zonnepanelen met groen dak

Ze hebben gekozen voor infrarood panelen. Dit kan omdat de ruimtes vrij klein en compact zijn. Deze hangen aan het plafond én in de spiegel.

Een infraroodpaneel verwerkt in een speciaal soort spiegelglas, dat warmte doorlaat.


Ze zijn inmiddels bezig met de aanleg van zonnepanelen in combinatie met een groen dak. De mogelijkheden zijn ze nu aan het bekijken. Ook nieuwsgierig hoe jij je huis kan verduurzamen? Doe dan eens de duurzame wegwijzer en kijk hoe jij je huis kan verduurzamen.