Een dijkhuis uit 1900 naar nul-op-de-meter
Hoe de bewoners aan de slag gingen en bijna alles zelf gedaan hebben.
Besparen
Eerst hebben ze het huis helemaal gestript en daarna heel dik geïsoleerd, tot wel 30 cm. Onder de fundering zit ook 30 cm isolatie en alle kozijnen zijn voorzien van driedubbelglas. Ook hebben de bewoners maatregelen genomen om (warm) water te besparen. Zo is er in de douche een warmte-wisselaar en wordt het regenwater hergebruikt. De elektrische apparaten zijn zuinig en alle verlichting is led.
Duurzaam materiaalgebruik vinden de bewoners ook erg belangrijk. Onder de fundering ligt piepschuim, uit een oud gebouw. De muren hebben ze geïsoleerd met composteerbaar vlaswol en gestuct met leem. Voor het doorspoelen van de WC gebruiken ze regenwater.
Maar de verbouwing ging niet altijd over rozen: “Toen ik een aannemer zocht en begon over duurzaam verbouwen ging de prijs fors omhoog of haakten ze af. Ik wilde bijvoorbeeld geen pur gebruiken voor de kieren, maar voor bouwvakkers is dat hét materiaal om foutjes op te lossen. Dus kostte het vaak extra tijd om alles goed passend te maken, maar het is uiteindelijk gelukt.”
12 zonnepanelen op het dak, 20 bij een boerderij in Landelijk Noord
Eigenlijk hebben de bewoners alles gedaan wat je kunt doen om het energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen. Nu is het een kwestie van kijken hoeveel energie ze verbruiken en hoe ze die energie op een duurzame manier kunnen opwekken. Bij voorkeur op het eigen huis. Dat doen ze met zonnepanelen. Op het dak passen 12 panelen, maar dat is niet voldoende voor nul-op-de-meter. Omdat de bewoners ook van het aardgas af zijn, verbruiken ze meer elektriciteit. Daarom hebben ze nog 20 zonnepanelen bij een boerderij in Landelijk Noord liggen.
Wil jij ook slim verduurzamen?
Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.