Een historisch speeltuingebouw van energielabel F naar A+

In de Argonautenstraat in de Stadionbuurt (Zuid) staat een prachtig speeltuingebouwtje dat in 1928 nog gebruikt is om de sporters van de Olympische Spelen op te vangen. In mei 2020 heeft de gemeente het flink verduurzaamd

Het historische gebouwtje is tegenwoordig een centrum voor jongerenwerk, yoga en buurtactiviteiten. Het is eigendom van de gemeente. Op het moment dat groot onderhoud nodig was aan de buitenkant is de kans gegrepen om te verduurzamen.

Isoleren en schone energie

De hele binnenkant is gestript en de vloeren, de wanden en het dak zijn volledig geïsoleerd. De nieuwe verwarming is aangelegd op basis van een lage temperatuur. De warmte daarvan komt van een warmtepomp met een voorraadvat met warmte. Bij de ventilatie van het gebouw gaat geen warmte meer verloren, doordat de nieuwe installatie de warmte van afgevoerde lucht overdraagt aan verse, nog niet opgewarmde lucht. Deze efficiënte vorm van verwarmen heeft ervoor gezorgd dat het gebouw helemaal gasvrij kon worden gemaakt.

Over het hele dak zijn zonnepanelen gelegd. Elektriciteit van het net is nauwelijks meer nodig, waardoor het gebouw bijna energieneutraal is. Binnen is uitsluitend ledverlichting gekomen met dimmers. Sensoren zorgen dat het licht alleen aangaat als iemand aanwezig is.

Warmtepomp in stalen kooi naast een deur
De warmtepomp naast het speeltuingebouwtje dat in 1928 gebruikt werd om sporters van de Olympische Spelen op te vangen.

Van F naar A+

Al deze maatregelen hebben er toe geleid dat het gebouwtje van energielabel F naar A+ is gegaan. Naast de enorme besparing op de energierekening, zorgt de aardgasvrije verwarming ervoor dat er jaarlijks zo’n 10.000 kg minder CO2 wordt uitgestoten. Dat zijn bijna 80 retourvluchten Amsterdam – Parijs.

Klimaatneutrale gemeentelijke gebouwen

Gemeente Amsterdam wil de CO2-uitstoot in de stad flink verminderen. In 2030 willen wij 55% minder uitstoot hebben dan nu. Een manier om dat te doen is via de gebouwde omgeving. Gemeente Amsterdam is zelf ook eigenaar en beheerder van zo’n 900 gebouwen in de stad en werkt hard aan de verduurzaming van die panden. Verschillende maatregelen moeten leiden tot CO2 reductie van deze gebouwen. Zo streven wij naar een energielabel A voor alle gemeentelijke panden in 2030. En wij willen in 2030 de eigen huisvestingspanden zoveel mogelijk aardgasvrij hebben.

Benieuwd hoe jij kunt verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer