Een jaren '50 huis zonder aardgas

Michiel en Els kochten een jaren ’50 huis waar ook sinds die tijd niks meer aan verbouwd was. Een verbouwing was dus sowieso nodig. Maar dan wel met behoud van de charme van het oude huis. En duurzaam!

Waarom aardgasvrij

“Klimaatverandering en de invloed van de mens daarop is evident en heftig. Het is fijn dat we daar zelf iets tegen kunnen doen. Wat dat betreft is de slogan 'een beter milieu begint bij jezelf' nog steeds actueel.”

De aanpak

“We zijn begonnen met isolerende maatregelen, zoals dubbelglas. Daarna hebben we de stap naar aardgasvrij genomen. Wij hebben voor all electric gekozen. Dat betekent dat we alleen nog maar elektriciteit gebruiken. We verwarmen onze woning met de infraroodpanelen aan het plafond. Dit zijn er in totaal 13. In de badkamer op de bovenste verdieping hangt een elektrische boiler van 120 liter. Deze levert voldoende warm water voor 2 badkamers. In de keuken hebben we nog een kleine elektrische boiler en koken doen we op inductie. Een groot deel van onze stroombehoefte wekken we zelf op. We hebben 12 zonnepanelen die op het dak liggen.”

Hoe bevalt het aardgasvrij wonen?

“Het is even wennen. Het is een nieuwe manier van verwarmen, maar het werkt heel prettig. Je kunt ook gewoon de ramen openzetten zonder warmte te verliezen. Infrarood verwarmt objecten, geen lucht. Het warme water uit de kranen is direct goed warm en er is voldoende warm water voor alle toepassingen. Het koken op inductie vind ik inmiddels veel prettiger dan op gas. Kortom wij zijn zeer tevreden!”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl