Een pand uit 1923 duurzaam renoveren, zo doe je dat!

Rogier kocht samen met zijn 2 broers 2 appartementen in Amsterdam Oost met als doel: in hoeverre kan je een pand uit 1923 duurzaam renoveren?

Waarom de keuze om van aardgas af te gaan

“Het was niet onze ambitie om het huis aardgasvrij te maken, maar om te onderzoeken in hoeverre je een pand uit 1923 duurzaam kan renoveren. Toen we met het plan bezig waren kwam de subsidieregeling bij de gemeente. Dat was voor ons een extra steun in de rug. Ons streven was om binnen de stad in een bestaand pand, zo energiezuinig mogelijk te wonen”.

Verloop van de verbouwing

“Het was een leerzaam proces van 2 jaar. Het eerste jaar bestond vooral uit voorbereidingen. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je voldoen aan bepaalde eisen. Daarom hebben we een berekening laten maken en advies gevraagd aan een klimaatadviesbureau. Naast de subsidie van de gemeente is het project gesteund door de EU City-Zen.

Het tweede jaar startte een intensieve verbouwing. In de achtergevels zijn nieuwe kozijnen geplaatst met drievoudig glas. De kozijnen in de voorgevel waren nog van goede kwaliteit. Het glas moest wel vervangen worden, want er zat condens in en dat beïnvloed de isolatiewaarde. We hebben alles geïsoleerd en de gevels luchtdicht gemaakt. Er is een aardwarmtesysteem met een water water-warmtepomp geïnstalleerd. Daarvoor is een boring gedaan van 120 meter diep. Daar gaat een leiding heen waar een vloeistof door wordt gepompt en deze koelt of verwarmt het afgiftesysteem binnen. We hebben geen radiatoren, maar vloerverwarming. En alle apparaten die we hebben zijn elektrisch. Om wat elektriciteit terug te winnen hebben we 9 zonnepanelen op het dak geplaatst”.

Het grootste voordeel

“Het grootste voordeel is comfort. Als we willen is het huis lekker warm, maar vaak hebben we geen verwarming nodig. Alles is heel goed geïsoleerd. We verliezen bijna geen warmte en kunnen precies afstemmen hoeveel frisse lucht er binnenkomt. Wanneer het warm is in de zomer, kunnen we ons huis koelen. Dat is heel erg fijn. En het voelt goed dat we weinig energie gebruiken”.

Tips voor andere Amsterdammers

“Mijn broers en ik hebben het grootste deel van het werk zelf kunnen doen en hadden financieel de mogelijkheid om alles in 1 keer te doen. Het is een flinke investering en als het niet mogelijk is alles direct aan te pakken is het handig om vooraf een plan te maken waarin je alle maatregelen die je wilt treffen opneemt. Je kunt het plan dan in fases uitvoeren. Bij het maken van dit plan dat helemaal aansluit op jouw situatie loont het zeker om waar gewenst advies in te winnen bij verschillende (ervarings-) deskundigen in je eigen omgeving of via het regionaal energieloket".

De nadelen

“Qua wonen zijn er weinig nadelen vind ik. Sommige mensen maken zich zorgen over het verwarmen van hun huis en het elektrisch koken. Ik vind vloerverwarming zelfs comfortabeler dan radiatoren. En koken op inductie is zeker geen reden om het niet te doen!”.

Als je het opnieuw mocht aanpakken, wat zou je dan anders doen?

“Ik zou me meer verdiepen in de grondstof en herkomst van de materialen die je gebruikt. Voor de isolatie hebben wij gekozen voor hardschuim, maar ik heb geen idee waar dit materiaal vandaan komt. Als je de herkomst weet kun je ook bekijken hoe vervuilend de materialen zijn en hoeveel energie het kost om ze te maken”.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl