Een roofmap vol zonnepanelen in De Pijp en Rivierenbuurt

Pijp en Rivierenbuurt Energie Team (PRET) wil zoveel mogelijk daken van VvE’s en woningcorporaties bekleden met zonnepanelen.

De energiecoöperatie werd in het leven geroepen door een aantal enthousiaste bewoners uit De Pijp en Rivierenbuurt. Doel is om het voor alle bewoners mogelijk te maken om lokale zonne-energie op te wekken. PRET hoopt eind 2019 hun eerste eigen project in uitvoering te brengen, voor mensen zonder een eigen dak, door middel van de postcoderoosregeling. Zo kan iedere bewoner op zijn energierekening van lokaal opgewekte energie profiteren.

Roofmap

PRET wil daarbij samen met stadsdeel Zuid en de gemeente werken aan een ‘roofmap’ waarop alle geschikte daken in deze wijken in kaart worden gebracht. En vervolgens samen met het stadsdeel en de gemeente een actieplan te maken om alle eigenaren van geschikte daken te benaderen voor het plaatsen van zonnepanelen.

De roofmap zou op die manier twee belemmeringen die veelal worden ervaren door energiecoöperaties kunnen tackelen: actuele data bij elkaar zoeken over waar geschikte daken zich bevinden en met de pandeigenaren in contact komen. Wat vaak bij grotere bedrijven en organisaties soms nog een hele uitdaging is.

Wil jij genieten van zonne-energie?

Ook jij kunt voordeel halen uit de zon. Leg zonnepanelen op je dak of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt. Gemeente Amsterdam helpt jou hier graag bij. De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de mogelijkheden.

Check de Duurzame Wegwijzer