Een typisch Amsterdams appartement van het aardgas

Tim en Talitha zijn enthousiaste jonge mensen die zich inzetten voor een betere wereld. Ze proberen een zo positief mogelijke invloed op de aarde te hebben door altijd bewuste keuzes te maken. Ze wonen in een typisch Amsterdams appartement in West. Gedurende een halfjaar onderzochten ze samen met hun VvE hoe ze hun woning konden verduurzamen.

Na alle opties op een rij te hebben gezet, kwamen ze erachter dat ze als individuele woningbezitters hun eigen keuzes konden maken in het proces om van het aardgas af te gaan.

De aanpak

“In onze zoektocht kwamen we bij Thuisbaas terecht. Thuisbaas is een sociale onderneming die advies geeft over hoe je je woning energieneutraal kunt maken. Zij hebben ons geholpen met het maken van een plan. De beste optie voor ons was om onze woning te verwarmen met infraroodpanelen. We zijn nu ongeveer een jaar van het aardgas af en het bevalt goed!”

De voordelen van aardgasvrij wonen

“Voordeel is dat we in ons appartement nu ineens meer ruimte overhouden. Door de grote gasketel te vervangen door een kleine instant heater, kunnen er diepere planken in de gangkast. Meer opbergruimte dus. Ook hebben we geen radiatoren meer aan de muur. Toen de radiatoren verwijderd waren, beseften we opeens hoe lelijk we ze eigenlijk vonden. De ruimte oogt nu een stuk rustiger en ruimer. Heel blij zijn we ook met de infraroodpanelen en de gemakkelijke aansturing via de app. Je kunt ze afzonderlijk bedienen en het is een hele aangename warmte die van de panelen komt. En dan het koken op inductie met flexzones en bijbehorende grillplaat, dat is echt een waar genot.”

Reacties uit de omgeving

“We hebben gemerkt dat onze overstap naar all electric een leuke aanleiding is tot gesprek over duurzaamheid met familie en vrienden die bij ons over de vloer komen. Naast dat we zelf heel blij zijn met dat we op deze manier onze footprint verder verkleinen, vinden we het ook leuk om anderen te inspireren. Veel mensen vinden het toch spannend om van het aardgas af te gaan. Door het bij ons in het echt te kunnen ervaren, wordt die drempel een stuk lager. Sinds wij van het aardgas af zijn, leven we nóg bewuster. Na elke duurzame stap die we maken, beginnen we alweer te denken aan wat onze volgende stap zal zijn.”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl