Energiebesparende maatregelen sportgebouw Wartburgia en Fit

De voetbalverenigingen ASV Wartburgia en AVV FIT verduurzaamde hun sportgebouw in 2016. De gevels en daken zijn geïsoleerd, er is een warmtepomp en led-verlichting in het sportgebouw geplaatst. Daarnaast is energieopwekking gerealiseerd door zonnepanelen en een zonneboiler.

De duurzaamheidsmaatregelen maakten deel uit van een complete remake van de accommodatie. Daartoe hebben de verenigingen een gezamenlijke stichting opgericht: Stichting Kruislaan 4.

Energieneutraal

Gerard van der Wel van de stichting: "Het is een multifunctionele accommodatie waar sport, preventie en gezond worden de thema’s zijn. Naast de verenigingen zijn er meerdere huurders. Omdat het gebruik overdag daardoor toeneemt, zijn de investeringen veel effectiever. Het is vanwege de grote piekbelasting in de warmwatervoorziening op wedstrijddagen helaas (nog) niet mogelijk om volledig energieneutraal te worden. We komen een heel eind, maar daar ligt voor de toekomst nog een kans."

Investering en terugverdientijd

De investering in de duurzaamheidsmaatregelen bedroeg €145.000. Na aftrek van subsidies investeerde de stichting € 60.000 netto. De terugverdientijd van deze investeringen bedraagt ongeveer 8 jaar, inclusief onderhoud en afschrijving. "Wij hebben gebruik gemaakt van verschillende rijkssubsidies en van een lening uit het Duurzaamheidsfonds om het overblijvende deel van de investeringen te financieren tegen een lage rente van 2%", aldus Gerard.

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw sportvereniging?

Je kunt als sportvereniging vaak veel geld en energie besparen. Door bijvoorbeeld het clubhuis te verduurzamen. Dat is dus goed voor de clubkas én het milieu. Op amsterdam.nl lees je hoe jij een gratis energieadvies aanvraagt. Ook vind je er meer informatie over financiering.

Bekijk de mogelijkheden op amsterdam.nl