Fabriekspand uit 1930 aardgasvrij verbouwd

Lars liet in 2017 zijn deel van een oud fabriekspand uit 1930 liet verbouwen en werd aardgasvrij. Zelf is hij piloot, maar wilde toch op een andere manier een steentje kunnen bijdragen aan een ‘groenere’ wereld. Dit betekende voor hem door zichzelf kritische vragen te stellen op welke manier hij het beste kan leven en wat bewuste keuzes zijn. Lees het perspectief van Lars.

Het startpunt

‘Het begon met de koop van mijn eerste huis. Daardoor ging ik steeds kritischer over bepaalde dingen en onderwerpen nadenken. Je vraagt jezelf af wat de beste manier is om te leven en wat bewuste keuzes zijn. Ik besefte dat ik alleen maar gas in de lucht aan het pompen was en toen besloot ik om over te gaan op elektra. Ik ging voor Nul-op-de-meter, waardoor mijn maandlasten omlaag gingen en ik mijn leven overzichtelijker kon maken. Bewust en kritisch nadenken over je eigen handelen is echt een ding van onze generatie’

De motivatie om de overstap te maken

‘Goed zijn voor de wereld. Als je kijkt naar wat er allemaal om ons heen gebeurd ga je nadenken over je energieverbruik. Daarbij had ik de mogelijkheid om het financieel te kunnen bekostigen, dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Ik kookte al op inductie dus moest alleen nog een alternatief voor aardgas kiezen om mijn huis te kunnen verwarmen. Het scheelt uiteindelijk een hoop geld en bespaart een aanzienlijke uitstoot aan CO2’.

Aardgasvrije alternatieven in huis

‘Een lucht-warmtepomp, 15 zonnepanelen en ik kook op inductie. Ik heb de pomp op het dakterras gezet met daarnaast een zonneboiler.’

Tegenaan gelopen in het proces naar aardgasvrij wonen

‘Nou het lastige aan dit soort projecten is dat er zoveel informatie is dat je door alle bomen het bos niet meer ziet. De subsidies zijn op zich redelijk goed aan te vragen, maar omdat ik in een oud fabriekspand woon, kwam ik al snel terecht in een groot grijs gebied van bouwregels waar je allemaal aan moet voldoen. Als je bepaalde termen niet correct invult kom je bijvoorbeeld niet terecht bij de juiste informatie.

In eerste instantie was mijn warmtepomp met leidingen en al op het dak gemonteerd. Later bleek, uit een bezoek van een adviseur van de gemeente, dat deze plek dus helemaal niet was toegestaan. Het was een duur grapje, dat ik mezelf had kunnen besparen. Het was handiger geweest als er een plek was waar alle informatie over alle verschillende subsidieregelingen stond weergegeven per type woning inclusief de bijbehorende bouwregels waar je aan moet voldoen. Als je dit voor de eerste keer doet blijkt achteraf dat je geen idee hebt waar je daadwerkelijk mee bezig bent. Maar goed, je leert wel een hele hoop’

Nul-Op-de-Meter woning

‘Ik denk dat het erop neerkomt dat ik nu een Nul-Op-De-Meter woning heb. Maar helaas heb ik de subsidie gemist. De subsidieregeling aanvraag is onhandig ingericht. Toen ik het een tijd geleden heb aangevraagd moest ik kiezen tussen een aantal opties. Als je op een later moment ontdekt dat je toch in aanmerking komt om een nul-op-de-meter woning te worden, dan is het niet meer mogelijk om die aanvraag nog aan te passen en loop je dus subsidie mis. Maar goed, mijn ambitie was niet om geld te besparen maar om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook als je uiteindelijk geen geld bespaard, ben je wel goed bezig voor een duurzamere leefomgeving’.

Verloop van het proces

‘Het proces is tweeledig verlopen. De verbouwing van het huis was zo gedaan. De zonnepanelen werden in 1 dag en de warmtepomp binnen 2 dagen geïnstalleerd. Dat was niet zozeer het probleem, dat ontstond pas toen bleek dat wat ik had gedaan niet toegestaan was. Toen ben ik 5 maanden bezig geweest met een architect en een bureau dat vergunningen aanvraagt, zodat het wel voldeed binnen de aangegeven richtlijnen van de gemeente. Uiteindelijk is alle informatie die je nodig hebt ergens te vinden, maar als je het nog nooit hebt gedaan heb je geen idee waar je allemaal aan moet denken. Uiteindelijk heeft het een jaar gekost om de misstand recht te zetten tot de situatie hoe hij nu is. Ik kan dit proces het beste omschrijven als dat je aan een boom schud en je geen idee hebt welke appel eruit valt’.

Waarom andere Amsterdammers de overstap moeten maken

‘Ik raad het al mijn buren aan en iedereen snapt ook wel dat het goed voor de natuur en wereld is. Maar tegelijkertijd is het financieel ook een grote uitdaging. Als je het doet moet het volgens mij vooral komen uit je persoonlijke ambities. Als je geen intrinsieke motivatie hebt om van het gas af te gaan, doen de meesten het ook niet. Zelf probeer ik om iedereen die in deze fabriek woont te overtuigen zonnepanelen te laten installeren.

Maar het is moeilijk; iedereen moet zelf de keuze maken of hij/zij wel of niet iets met het eigen dak doet. Maar voordat je kunt besparen, moet je wel eerst bereid zijn om € 7.000,- á € 8.000,- te investeren. Om helemaal van het aardgas af te gaan gaat dat bedrag eerder richting de € 20.000,-.

Daarbij kan het ook andere voordelen bieden. Als ik er niet achter was gekomen dat bepaalde banken met je meedenken had ik het niet kunnen betalen. Door mijn duurzame oplossingen gingen door het kopen van minder stroom niet alleen mijn maandlasten omlaag, maar hoefde ik ook minder rente te betalen. Als je huis een A-label heeft kan je hypotheek verlaagd worden en krijg je korting op je rente’.

Heb je ook interesse in aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl