Fruittuin van West: een biologisch-dynamische boerderij die zoveel mogelijk zelfvoorzienend wil worden

Wil en Susan Sturkenburg verkochten 2014 hun biologisch dynamische boomgaard in Dronten om in Amsterdam hun droombedrijf te verwezenlijken. Een plek creëren waar de stad en het platteland écht samenkomen. Hun nieuwe boerderij De Fruittuin van West met café en grote biowinkel heeft sindsdien flinke stappen gezet.

Wil: "Ik was in Flevoland dertig jaar actief op het gebied van biologisch dynamisch fruit telen. Ik wilde wat anders, dat meer mensgericht was. Het was daar niet mogelijk om fruit te telen op de manier die ik voor ogen had, omdat de teelt te grootschalig was en de mensen er te ver vanaf woonden. Vervolgens heb ik mijn werk in Amsterdam voortgezet en geoptimaliseerd. Nu telen en plukken onze gasten biologisch fruit, rapen ze hun biologische eieren en nog veel meer. Ook delen wij onze kennis met studenten, boerenondernemers, architecten, buurtbewoners en overige geïnteresseerden. We willen een informatiepunt zijn en we willen iets betekenen voor de mensen in Amsterdam en omgeving. Daarnaast willen we laten zien dat onze duurzame manier van werken goed samen kan gaan met het economisch rendabel bedrijven van landbouw."

Warmte uit composthopen

De circulaire denkwijze wordt in alle processen verwerkt. Zo wordt er op verschillende manieren zelf warmte opgewekt. De biomeiler (composthoop) haalt warmte uit de compost en een warmteterugwin-installatie haalt warmte uit de ventilatie en de koelcel. Zonnecollectoren halen warmte uit de zon. Er zijn drie warmwaterketels met verschillende temperaturen. Automatische aansturing zorgt ervoor dat deze verschillende temperaturen zo efficiënt mogelijk wordt benut in het bedrijf.

Wil daarover: "Het hout van de bomen gebruiken we bijvoorbeeld voor het maken van biomeiler, wat weer warmte geeft voor ons huis, maar ook dient als voeding voor de bomen. Er wordt niets van verspild. Een ander voorbeeld is de teelt van witlof door buurtbewoners. De witlofpennen die na consumptie overblijven zijn bij ons geen afval. De witlofpennen worden vergist en verwerkt tot gas voor het huis en meststof voor de bomenhaard."

Cirkels sluiten met kippen

Ook combineren ze fruitteelt met het houden van kippen. Door een enorme biodiversiteit van 40 fruitgewassen, 50 verschillende groentegewassen, aardappels wordt er geprobeerd om met kippen de schadelijke insecten en schimmels op een lager niveau te krijgen.

"De kippen die wij houden hebben een bijzondere en cruciale functie hebben in het bedrijf. De kippen zorgen voor de bladvertering van de bomen en ruimen de insecten op die de boomgaard plagen. De kippen zijn dus de schoonmakers van plaaginsecten en schimmels. Ze zorgen ook voor bemesting en onkruidonderdrukking", aldus Wil. Voor de kippen zijn verplaatsbare hokken gemaakt, zodat de kippen op verschillende delen van het terrein kunnen rondlopen. Dat voorkomt overbemesting.

De Fruittuin van West wil aantonen dat verschillende planten en dieren kunnen bijdragen aan een succesvol fruitteeltbedrijf. Daarbij zoeken ze steeds naar een evenwicht: van schimmels en mineralen in de bodem, insecten en plantensoorten.

Tuinder geeft uitleg over gewassen in Fruittuin van West
Foto: Evi Willems

De toekomst

Wil: "Alles wat we hier doen is zo innovatief en bij innoveren gaat weleens wat fout. Maar er gaan ook veel dingen goed, zoals ons earthship-huis. Dat is een huis dat op een ecologisch verantwoorde manier wordt gebouwd met natuurlijke materialen uit de omgeving en daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de omgeving. Het huis is zoveel mogelijk zelfvoorzienend gebouwd. Dit is de toekomst, wij zijn de toekomst. Wij hopen een voorbeeld te zijn voor anderen en hopen dat mensen gaan nadenken over circulaire economie. Het is boerenlogica en het hoeft niet duur te zijn."