Gemakkelijk van het gas af

Amsterdam wordt aardgasvrij. In ieder geval in 2040, als het aan het nieuwe stadsbestuur ligt. “Maar waarom wachten als het nu al kan?”, dacht René Brouwer. Hij liet afgelopen december (in 2017) zijn gasaansluiting weghalen. De overstap naar een duurzaam alternatief lijkt soms heel ingewikkeld, maar kan ook heel simpel zijn. Zeker als je een kleine gebruiker bent in een bescheiden appartement.

Vervanging CV-ketel mooie aanleiding

Toen zijn CV-ketel aan vervanging toe was vond René dat een mooie aanleiding om het roer om te gooien. “Zo’n ding kost al gauw €1.500,-. Dat is weggegooid geld, als je je bedenkt dat we binnenkort allemaal aardgasvrij gaan”, aldus René. In totaal kostte het aardgasvrij maken van zijn appartement ruim €9.000,-. Als je daar de gemeentesubsidie en de uitgespaarde kosten voor een nieuwe CV-ketel van aftrekt, heeft hij ongeveer €4.000,- zelf uitgegeven.

Instant-heater per saldo milieuvriendelijker

René: “Ik heb vloerisolatie laten aanleggen en ik heb vier infraroodpanelen aangeschaft: twee in de woonkamer, één in de keuken en één in de slaapkamer. Ik zou ze kunnen besturen met een app op mijn telefoon, maar ik heb gekozen voor een thermostaat per kamer.” Voor het verwarmen van zijn water gebruikt hij een instant-heater. “Het water wordt zelfs iets sneller warm dan met gas. En zo’n instant-heater verbruikt per saldo minder dan een boiler. Hij verbruikt alleen veel stroom op het moment dat je water afneemt, maar hij hoeft niet de hele dag een vat water warm te houden.”, aldus René.

René is erg tevreden, want dankzij het weghalen van zijn CV-ketel en radiatoren heeft hij veel meer ruimte. De kast waar de CV-ketel hing kan hij nu als opslag gebruiken. Komende zomer worden er door een collectief van bewoners 200 zonnepanelen geplaatst op het dak van zijn appartementencomplex en René gaat daar een paar van kopen. “Daarmee wordt de energie die ik gebruik helemaal duurzaam opgewekt. En dat geeft me best een goed gevoel”, aldus René.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl