Gevelrenovatie in de H-buurt en Reigersbos

In de H-buurt en Reigersbos is de intentie uitgesproken om op grote schaal gevels te renoveren van hoogbouw met een zeer slechte isolatiegraad.

Het gaat om een aanpak ontwikkeld door de TU Delft en de organisatie Climate KIC. De gemeente wil er graag mee aan de slag en woningcorporatie Rochdale heeft de intentie uitgesproken om dit concept toe te passen op hoogbouw in de H-buurt en Reigersbos. Hierdoor kan de energierekening voor bewoners omlaag. Dit is belangrijk omdat bewoners met een kleine beurs in slecht geïsoleerde woningen relatief veel geld kwijt zijn aan energiekosten en omdat het niet aangenaam wonen is in tochtige woningen.

Isolerende gebouwschil

De woningen krijgen een nieuwe gebouwschil, die de woning goed isoleert. Door in één keer veel woningen aan te pakken, dalen de kosten per woning en wordt het project financieel haalbaar. Bewoners gaan veel minder betalen voor energie en krijgen een veel comfortabeler huis. Er wordt een opslag gevraagd voor de renovatie, maar dat wordt gecompenseerd door de lagere energierekening. Het is de intentie dat bewoners er per saldo op vooruit gaan. Het project wordt uitgevoerd in de zogenaamde ontwikkelbuurten van Amsterdam, en pakt in totaal zo’n 10.000 woningen aan.