Goede Doelen Loterijen hebben leegstaand pand omgetoverd tot de meest duurzame parel

Het gebouw aan de Beethovenstraat 200 stond al langere tijd leeg, en de 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen werkten op 14 verschillende locaties.

De organisaties wilden een huis dat past bij hun idealen en een voorbeeld stelt. De missie van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) is immers het bijdragen aan een rechtvaardige en groene wereld.

Idealisme vertaald in een gebouw

Er is gekozen om een bestaand gebouw te renoveren volgens de hoogste duurzame maatstaven. De medewerkers kregen invloed op de vormgeving van het pand, ze tekenden letterlijk mee aan hun nieuwe huis. Zoals onder andere terug te zien aan de binnengevels van het pand. Ook zijn er duurzame innovaties verwerkt van o.a. Green Challenge winnaars van de Postcode Loterij. Hun elektriciteit opwekkende ramen (PowerWindows) werden toegepast. 951 zonnepanelen voorzien het pand van alle elektriciteit, goed voor 3 MWh per jaar, waardoor het pand energieneutraal is.

Warmte Koude Opslag (WKO)

Met een warmte- koude opslag in de grond wordt het pand gekoeld en verwarmd. Via het dak wordt regenwater opgevangen waarmee de toiletten worden doorgespoeld en de daktuinen geïrrigeerd. Door een slimme manier van afval inzamelen, verwerken en hergebruik worden op jaarbasis maar liefst 350 transporten bespaard. Op de bovenste verdieping, te midden van de daktuinen, staat een wormenhotel waarin koffie-, groente- en fruitresten verwerkt worden tot kwaliteitscompost voor de tuinen.

Outstanding certificaat

De ultrazuinige maatregelen en de duurzame toepassingen bij de renovatie hebben het hoogst haalbare certificaat voor duurzaam verbouwen opgeleverd: BREEAM Outstanding.

Laat het gebouw een inspiratie zijn voor toekomstige renovaties in onze stad!

Foto: copyright Jasper Juinen

Benieuwd hoe jij jouw bedrijfspand of bedrijfsvoering kunt verduurzamen?

Als bedrijf heb je in Amsterdam veel mogelijkheden om je pand of je bedrijfsvoering te verduurzamen. Met de Duurzame Wegwijzer ontvang je een overzicht van de mogelijkheden en hoe je dit kunt financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer