Beregening golfbaan op zonne-energie

Op de gemeentelijke sportparken Ookmeer en Sloten in Amsterdam Nieuw-West worden golfgreens beregend door installaties op zonne-energie. De coördinator van de sportparken Eddie Colpaart zag een kans in het verduurzamen van de zware en vieze benzinemotoren die eerst werden gebruikt. Hij vertelt over zijn duurzame idee.

Goede bewatering is cruciaal

Wanneer er geen voetbalwedstrijden worden gespeeld, kan iedereen een balletje over de sportvelden heen slaan. Goede bewatering is cruciaal voor de greens, maar deze geïntegreerde golfbaan heeft geen ondergrondse beregeningsinfrastructuur. We pompten daarom dagelijks 17.000 liter regenwater uit de sloten rondom de sportparken met benzinemotoren die we van green naar green verslepen. Dat kon duurzamer, dacht Eddie.

“De zon schijnt iedere dag”

“De zon schijnt iedere dag” aldus Eddie en hij ontwikkelde een innovatief duurzaam systeem. Bij elke green staat nu een kastje met daarboven een zonnepaneel. De opgewekte energie wordt opgeslagen in 2 accu’s en drijft via een omvormer de pomp aan. “Een echt standalone systeem dus, uniek in de greenkeeping”, aldus Eddie. Via een tijdklok worden dagelijks per green automatisch twee sproeiers aangezet. “We besparen hiermee ook honderden arbeidsuren.”

Internationale interesse

De innovatie van Eddie maakt hem tot een graag geziene gast op internationale greenkeeping conferenties. In verschillende landen wordt het systeem nu toegepast.

Gemeente Amsterdam werkt aan de verduurzaming van de eigen organisatie

In 2030 wil de gemeente geen CO2 meer uitstoten in de eigen bedrijfsvoering. Ook wordt dan maximaal duurzame energie opgewekt. We hebben nog niet alle kennis in huis en daarom experimenteren en innoveren we. De kennis die we daarbij opdoen delen we met de stad. Zo draagt de gemeente bij aan de klimaatdoelen voor de stad.

Meer weten over de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie? Ga naar Amsterdam.nl

Benieuwd hoe jij jouw sportvereniging verduurzaamt?

Sportverenigingen kunnen vaak veel geld en energie besparen door hun
clubhuis te verduurzamen. Dat is dus goed voor de clubkas én het milieu. Op Amsterdam.nl vind je advies en financiering.

Bekijk de mogelijkheden op Amsterdam.nl