Groen Gas Quick Fit

Groen Gas Quick Fit is een initiatief om 13.000 woningen in en rond Gaasperdam aardgasvrij en klimaatneutraal maken met beperkte investeringen voor bewoners die zich goed terugverdienen.

Het plan

Woningen worden beperkt geïsoleerd, er worden zonnepanelen aangebracht en er wordt een hybride warmtepomp geplaatst. Hierdoor gaat het gasverbruik gemiddeld al met de helft omlaag. Dit is de Quick Fit aanpak.

De andere helft van het aardgasverbruik wordt vervangen door groen gas, geproduceerd door de bewoners zelf. Een gezamenlijke hogedruk-vergister zet etensrestenafval en rioolwater om in groen gas, dat vervolgens in het bestaande aardgasnet gepompt wordt.

Dit project is een initiatief van Anne Stijkel, die in Gaasperdam woont en directeur is van stichting Cocratos. Partners in dit project zijn de gemeente, Waternet, Coöperatie Zuiderlicht, Stichting Samen Energieneutraal (bedenker van het GroenGas QuickFit concept), Bareau (ontwikkelaar van de hogedrukvergister) en huurdersvereniging !WOON. De gemeente heeft de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief toegekend voor een haalbaarheidsonderzoek.