Herbruikbare beschermende kleding voelt als een ‘tweede uniform’

Centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam Reade opende aan het begin van de coronacrisis een speciale COVID-revalidatie-unit. Daarvoor waren veel beschermingsmiddelen nodig. Veel van deze beschermingsmiddelen zijn van plastic en voor eenmalig gebruik. Reade greep de crisis aan om oplossingen te zoeken op het gebied van herbruikbare beschermende kleding.

Katja Hoorn van Reade: “In het begin van de crisis was ons belangrijkste doel het plotselinge probleem van te weinig beschermingsmiddelen op te lossen. Tegelijkertijd zagen we dit als kans om een eerste stap te zetten naar meer circulaire beschermingsmiddelen. Want alleen in Nederland worden per week al 6 miljoen beschermende plastic schorten gebruikt en weggegooid. Verschillende organisaties hielpen ons met het vinden van oplossingen om de tekorten tegen te gaan, zoals het hergebruiken van oude OK-jassen en katoenen overhemden.”

Schorten van overhemden

Om de eerste tekorten aan wegwerpschorten op te vangen, stelden verschillende organisaties bestaand textiel beschikbaar, zoals oude OK-jassen, laboratoriumjassen, overhemden en overalls. Daarnaast werden van overhemden schorten gemaakt. Deze circulaire schorten werden in een proef getest door zorgprofessionals van Reade.

Zorginstellingen doen mee met proef

Tijdens de proef verzamelde Reade feedback om de circulaire schorten veiliger en comfortabel te maken. Het doel van de proef is om de huidige plastic schorten, die eenmalig worden gebruikt, te vervangen en ook na de coronacrisis te blijven gebruiken. De circulaire schorten worden door meerdere zorginstellingen getest, zoals het OLVG.

‘Regenjas fijner dan plastic poncho’

Kiki Drion, kwaliteitsadviseur Reade. “In de ontwikkeling van herbruikbare beschermende kleding staat veiligheid op nummer 1, gevolgd door draagcomfort. De circulaire en wasbare beschermende kleding voelt meer als een ‘tweede uniform’. Dit kan je vergelijken met een goede regenjas of een plastic poncho, dat voelt toch anders. En dan is de regenjas fijner.”


Bron: gemeente Amsterdam. Special duurzaamheid, september 2020

Benieuwd hoe jij circulair kunt leven?

Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je voedsel, je kleding en je spullen. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.

Check de Duurzame Wegwijzer