Herwin maakte een eeuw oud dijkhuis in Noord nul-op-de-meter
Herwin Wevers woont in een dijkhuis uit 1900 in Amsterdam Noord. Van het originele huis staat nu alleen de voorgevel nog, de rest is helemaal opnieuw gebouwd. Daarmee kon de woning ook gelijk aardgasvrij gemaakt worden. Lees hier het verhaal van Herwin.
Dijkhuis verbouwen
Herwin kocht het huis toen ze nog met z’n tweeën waren. Door de jaren heen zijn daar 3 dochters bijgekomen en moest het huis flink worden uitgebreid. Inmiddels is het een prachtige, duurzame woning geworden waaraan Herwin de afgelopen 6 jaar hard heeft gewerkt.
Een duurzame visie ontwikkelt zich
‘’Toen ik het huis 16 jaar geleden kocht, had het huis een oppervlakte van 60 á 70 m2. Een prima woning voor 2 personen, maar toen er kinderen bij kwamen werd een verbouwing noodzakelijk. Het plannen van de verbouwing begon 8 jaar geleden en toen betekende duurzaamheid nog niet zoveel voor mij."
"In de afgelopen jaren ben ik op een steeds bewustere en duurzamere manier gaan leven. Nieuwsberichten over de ijskappen die smelten, het stijgen van de zeespiegel en de ontbossing raakten mij. Sinds die tijd heb ik mij meer verdiept in het onderwerp en groeide mijn motivatie om iets terug te doen voor de wereld. Ik wil mijn steentje bijdragen en als dat kan met het wonen in een energiezuinige woning, dan is dat natuurlijk heel fijn.’’
Een lastige start
‘’Omdat ik duurzaamheid bij de start niet zo belangrijk vond als dat ik het nu vind, heb ik duurzaamheid niet in mijn eerste bouwplan meegenomen. Alleen het plaatsen van zonnepanelen was onderdeel van het plan. Het nul-op-de-meter worden kwam later pas. Ik had wilde mijn huis leefbaar maken voor mijn gezin, zodat iedereen op een prettige manier kon wonen."
"Eén deel van het huis was van mij en het andere deel huurde ik van de gemeente. Het proces verliep in eerste instantie goed, totdat mijn vergunning voor de verbouwing ingetrokken werd. Ik besloot het deel van de gemeente over te kopen om door te gaan met mijn bouwplannen. Tijdens dit proces van 2 jaar werd mijn doorzettingsvermogen uitgedaagd. Maar als ik een doel heb, dan wil ik het bereiken.’’
Duurzame verbouwing
“Voor de verbouwing echt van start ging, ging ik op onderzoek uit naar een geschikte duurzame warmte-oplossing voor mijn huis. Een lucht-water warmtepomp met zonnepanelen bleek voor mij de beste keuze. Een grond-lucht warmtepomp vond ik erg ingewikkeld en was op dat moment niet echt winstgevend. Aansluiten op stadswarmte was voor mij geen optie. Een vriend van mij legt stadswarmte aan en door hem wist ik dat ze in mijn buurt (nog) niet bezig waren met de aanleg hiervan. Vandaar dat mijn keuze is uitgekomen op een lucht-water warmtepomp met zonnepanelen.”
Tekst gaat verder onder afbeelding.
CO2 ventilatie
“Het is bij zeer goed geïsoleerde woningen belangrijk de ventilatie op orde te hebben. Ik heb een CO2 ventilatie in de woning laten plaatsen. CO2 ventilatie regelt het CO2 gehalte in een kamer. Een te hoge waarde CO2 in de lucht kan klachten zoals hoofdpijn veroorzaken. Ik heb voor 2 vochtige kamers een sensor die de CO2 waarde en luchtvochtigheid meet. Als de hoeveelheid CO2 in de kamer boven een bepaalde waarde komt, dan pompt de ventilator die lucht naar buiten. Vervolgens wordt er verse lucht naar binnen gezogen. Door dit systeem daalt het CO2-gehalte weer.’’
Isolatie en zonnepanelen voor een nul-op-de-meter woning
‘’Een voorwaarde voor een warmtepomp is goede isolatie. Dit huis komt oorspronkelijk uit 1900 waardoor de isolatie verre van voldoende was. Met de verbouwing is alleen de voorgevel gebleven zoals die oorspronkelijk was. Dit kon ook niet anders, omdat het huis beschermd stadsgezicht is. Achter de voorgevel is eigenlijk een nieuwbouwwoning gebouwd, waarmee de isolatie op zeer hoog niveau kon worden toegepast. De isolatie heb ik opgedeeld in dak, vloer, wand en ramen. De ramen zijn vervangen voor HR++ glas. Ik heb verder mijn gasfornuis vervangen voor een inductiekookplaat en vloerverwarming aangelegd."
"Om de warmtepomp, de inductiekookplaat en de vloerverwarming van energie te voorzien, heb ik 29 zonnepanelen geplaatst. Op elk deel van het dak zijn zonnepanelen geplaatst, waarbij ook het dak dat niet op het Zuiden gericht is vol ligt met zonnepanelen. Om de hoeveelheid zonnepanelen te bepalen heb ik vooraf een berekening gemaakt. Uit deze berekening kwam naar voren dat 109% van mijn energieverbruik wordt opgewekt door mijn eigen duurzame aanpak. Na de verbouwing en aanpassingen is mijn woning inderdaad nul-op-de-meter.”
Tip aan andere Amsterdammers
‘’Ik raad iedereen aan die met de gedachte zit om een huis te verduurzamen op onderzoek uit te gaan. Als u al veel over het onderwerp weet, dan zal dit de verbouwing of aanpassingen een stuk eenvoudiger maken. Ook goed contact met de buren is belangrijk om in gedachte te houden. Je zorgt voor minder miscommunicatie en een prettigere sfeer. Daarnaast nodig ik mensen uit die interesse hebben om een kijkje te nemen in mijn woning om met eigen ogen te zien wat nul-op-de-meter precies betekent.’’
Heb je ook interesse in aardgasvrij wonen?
Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.