Het eerste Amsterdamse waterstoftankstation

In het voorjaar van 2021 opende het eerste waterstoftankstation van Amsterdam in de haven van Amsterdam. Hier kunnen Amsterdammers hun op waterstof gedreven voertuigen voltanken. Meer waterstoftankstations zullen volgen.

Schone brandstoffen

OrangeGas biedt in het tankstation aan de Australiëhavenweg alleen schone brandstoffen aan. Naast waterstof is hier ook groen gas, elektriciteit en vloeibare CO2 te krijgen. Rijden op waterstof is emissievrij. Waterstof is namelijk geen brandstof, maar een energiedrager. Voertuigen tanken waterstof die door een brandstofcel (een elektrochemische toestel) in de voertuigen wordt omgezet in elektrische energie.

Zero-emissie beleid Amsterdam

Joyce van Os de Man, directeur Benelux bij OrangeGas: “Het is ongelofelijk gaaf dat het waterstofstation in Amsterdam nu open is. In dit tankstation worden ook andere schone brandstoffen aangeboden. Met dit station sluiten we perfect aan bij het zero-emissie beleid van Amsterdam.”

De haven als waterstofhotspot

De haven is een logische plek voor het eerste waterstoftankstation. Van Os de Man daarover: “Er gaat veel vervoer de stad in en uit dat door de haven komt. Hier zitten ook partijen bij die groengas produceren.” Zeker voor logistieke hubs in het havengebied, zoals PostNL en Picnic, is het tankstation interessant: “Langeafstandstrucks die naar Amsterdam komen om goederen te brengen, kunnen bij ons waterstof, groene stroom of biobrandstoffen tanken. En de goederen kunnen met kleinere, zero-emissie-voertuigen naar de stad worden gebracht.”

Amsterdamse afvalwagens op waterstof

Ook de gemeente Amsterdam is klant van het waterstof tankstation. Zij hebben de ambitie om binnen twee jaar (2023) met 20 voertuigen op waterstof te gaan rijden. Daarnaast zijn er taxi’s, maar ook particulieren die al op waterstof rijden. Er is veel interesse uit de transport- en bouwwereld om over te schakelen naar waterstofvrachtwagens. Binnenkort zullen er meer waterstofstations volgen in de Amsterdamse haven.

Meer lezen

Ga voor het gehele interview met Joyce van Os de Man naar PortofAmsterdam.com

Bron: Port of Amsterdam