Het Eetbare Plantsoen

Het Nicolaas Beetsplantsoen is een groene oase in de Borgerbuurt. Met subsidie van de gemeente is het een gezellige ontmoetingsplek geworden waar de buurt met elkaar een moestuin en boomgaard onderhoudt.

"Mijn partner Tony en ik zijn enthousiaste tuinders", vertelt Lea Witmondt, al 19 jaar woonachtig in de Borgerbuurt. "Ik heb me daarom ook ingezet om rondom het woonblok geveltuinen aan te leggen. Nog steeds ben ik daar erg blij mee. Toch zag ik nog ruimte voor meer groen in de buurt."

De eerste stappen

In 2015 nam Lea contact op met Thea Kroes, gebiedsmakelaar in Amsterdam West. Op het Nicolaas Beetsplantsoen lagen namelijk 2 percelen braak die zich uitstekend lenen voor een buurtmoestuin. Met Thea’s hulp kreeg Lea de mogelijkheid om 800 flyers te drukken om een buurtbijeenkomst op te zetten. Op de bijeenkomsten werd besloten dat de moestuin vooral voor en van bewoners van de Borgerbuurt was: zo blijft het buurtkarakter behouden.

Lea bij de voedseltuin aan Nicolaas Beetplatsoen

Zelfbeheercontract

Lea: "Nadat de gemeente een grondonderzoek had verricht, kregen we een mooi bedrag en konden we beginnen met het eerste perceeltje. Dat was onder de voorwaarde van een zelfbeheercontract: wij als bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Toen stonden we daar voor het eerst met de vraag: hoe te beginnen? Ik heb toen bij mij thuis een avond georganiseerd voor de geïnteresseerden en toen kwam er eigenlijk vanzelf een prachtig plan op tafel."

De buurt enthousiasmeren

Het Eetbare Plantsoen, zoals de groep het noemt, is zelfsturend. Ze zijn geen stichting en hebben geen autoritair bestuur. Toch wordt alles netjes en professioneel gecoördineerd. Met een team van 6 bewoners die de handen flink uit de mouwen steken, de zogeheten kerngroep, wordt alles geregeld. Het enige wat ze hebben is een kascommissie. Lea: "Met een subsidie moet je toch alles kunnen verantwoorden, daarom hebben we deze commissie. Dan hoef ik me ook geen zorgen meer te maken over bonnetjes en kan ik me bezig houden met de essentiële taken: Wat planten we dit seizoen? Moet er extra materiaal worden gekocht? Hoe houden we iedereen op de hoogte?"

Wekelijkse nieuwsbrief

"Er gaat consequent een wekelijkse nieuwsbrief uit met de weersvoorspelling, tips en nieuws. Deze nieuwsbrief wordt naar 130 mensen gemaild, waarvan er zo’n 20 zijn die regelmatig langskomen. Bovendien hebben we een actieve Facebook waar we veel op delen. Die nieuwskanalen zijn belangrijk, want daarmee enthousiasmeer je de buurt. Zo blijft het Eetbare Plantsoen letterlijk en figuurlijk leven onder de mensen. Twee keer per week wordt er ‘georganiseerd getuinierd’, want het is wel belangrijk om ons plantsoen gestructureerd te onderhouden. We werken onder andere met wisselteelt, dus we kunnen niet zomaar wat aanplanten", aldus Lea.

Tips

"Met het oogsten steken we gewoon handen op per groente en verdelen het dan in porties. Soms heb je dan een minder mooie wortel, maar zo is de natuur nou eenmaal. Ook moet je oppassen als mensen hun eigen GFT-afval op de composthopen storten: daar komen ratten op af!"

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer