Het ‘Groene Hart’ van de Weteringbuurt

In het hart van de Weteringbuurt in stadsdeel Centrum ligt het Kostpleintje. Het Kostpleintje is een speelpleintje. Google kent het niet, maar het bestaat écht. En dat pleintje met dat speeltuintje was een doorn in het oog, maar werd oase van de buurt. Dat gebeurde aangenaam, spontaan en snel.

Groene oase

Van achter een kopje espresso kijkt buurtbewoner Henk met positieve gevoelens terug op de afgelopen maanden. Op het Kostpleintje vond een metamorfose plaats. Henk: “Het was een aangenaam, spontaan en snel gebeuren. Het speelpleintje was vervallen en de bewoners staken de koppen bij elkaar. Het moest mooier en groener. Een aantal buurtbewoners dacht mee, en uiteindelijk hadden we een ontwerp waar iedereen blij mee was. Het Kostpleintje heeft nu klimplanten, een bloemen- en plantenlint en boomspiegeltuinen.”

Alleraardigst gebeuren

“Voor mij is het aardigst dat er gaandeweg steeds meer buurtbewoners zich betrokken voelden en enthousiast werden.” De betrokkenheid kwam goed uit, want het is de bedoeling dat buurtbewoners de onderhoudstaak voor het pleintje overnemen van de gemeente. Volgens Henk zijn er veel mensen die ‘hand-en-spandiensten’ hebben uitgevoerd, en de betrokken bewoners helpen met het wieden, schoffelen, snoeien en aanharken van het speelpleintje. Het gezamenlijk onderhouden van het pleintje gaat Henk en de buurtbewoners goed af: “Het tuinieren is helemaal geen zeurderige verplichting, het is eigenlijk een alleraardigst gebeuren. Door het enthousiasme van de mensen levert het juist energie op!”

Fleurig en stralend

“Het pleintje ligt er fleurig en stralend bij. Sterker nog: het pleintje is langzaam maar zeker het ‘Groene Hart’ van de Weteringbuurt gaan heten onder de bewoners. Dat klinkt goed, en dat maakt mensen ook vrolijk!” aldus Henk. Toen het pleintje af was, is het project afgesloten met een gezamenlijke ‘plant-dag’. Hier waren veel buurtbewoners bij aanwezig, alsook vertegenwoordigers van het stadsdeel. De cafés in de buurt hebben bijgedragen met broodjes, hapjes en flessen wijn.

Bankje in de zon

Het pleintje wordt nu weer gebruikt als speeltuin voor buurtkinderen. Ook voor ouders is het lekker vertoeven: de nieuwe bankjes staan precies in de strook waar de zon invalt. Daarnaast draagt de vergroening bij aan de biodiversiteit en wateropvang in de buurt. Met de circulaire materialen en de compostbak is het pleintje ook lekker duurzaam. De overlast nam af sinds de herinrichting. De buurtbewoners zijn het pleintje ook intensiever gaan gebruiken. “Volgende week is er een straatborrel op het pleintje. Voorheen werd deze elders gehouden, maar nu ligt het pleintje er stralend bij.”

Lopend vuurtje

Over het contact met het stadsdeel en het regelen van het budget zegt Henk: “Dat is heel soepel verlopen. Ik moet zeggen dat we goede medewerking hebben gehad van het stadsdeel.” Het geheel is volgens Henk ook erg spontaan en snel verlopen, het initiatief ging als een lopend vuurtje door de buurt. En dat het goed heeft uitgepakt, staat als een paal boven water: “In mijn ervaring is dit een hele aantrekkelijke gelegenheid om je buurt te vergroenen en verfraaien. Maar ook om met buurtbewoners spontaan iets aardigs en een blijvend verband te organiseren. En ik zit echt niet te overdrijven, het komt recht uit mijn hart!”

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer