Het Klimaatspel: Plan Zuid

Samen met 02025, Play the City en architectenbureau’s Bright en Space&Matter is de gemeente Amsterdam bezig om een spelmethode te ontwikkelen om buurten te helpen om te verduurzamen. Spelend leren we elkaar perspectieven kennen en komen we tot de juiste keuzes.

Verduurzamen doen we samen. Wij geloven in een inclusieve en participatieve transitie naar een klimaatneutrale stad. Dat betekent dat iedereen mee moet kunnen denken en praten over de te nemen keuzes in hun eigen wijk. Spelenderwijs maakt het Klimaatspel dat mogelijk!

Lastige keuzes bij de verduuzamingsopgave

Het Klimaatspel is een multi-stakeholder tafelspel over klimaat voor experts en burgers in Amsterdam. Een samenwerking tussen Play the City, Bright, 02025, Space&Matter. Door het spel te spelen leren gebouweigenaren, bewoners en andere belanghebbenden en betrokkenen welke keuzes er zijn te maken in energiesysteem tegen welke kosten en met welke CO2 besparing. Maar vooral maakt het spel inzichtelijk welke dilemma’s er spelen.

Misschien gaat de goedkoopste oplossing wel ten kosten van het mooie straatbeeld, parkeerruimte, groen of een stukje van mijn tuin? En als niet alle energie opgewekt kan worden in de buurt, welke claim willen we dan leggen op de omgeving? De verwachting is dat er ook inzichten ontstaan over het meekoppelen van verschillende opgaven zodat de verduurzaming niet ten koste gaat van iets, maar juist als hefboom kan gaan dienen voor verbetering van de buurt.

Verduurzaming en de ruimtelijke kwaliteit van een wijk

Plan Zuid Klimaatspel speelt zich af in de Apollobuurt en Stadionbuurt, twee wijken in Amsterdam, in het stadsdeel Zuid. Deze keuze heeft meerdere redenen. Beschermd stadsgezicht zijn maakt dat de verduurzaming van de woningen niet ten koste mag gaan van de ruimtelijke kwaliteit van de wijk. Tevens is het een wijk met veel particulier woningbezit en mondige bewoners. Er is niet direct één grote speler aan te wijzen die de kar moet gaan trekken. Dus als het hier lukt, is de kans groot dat het op andere plekken in Amsterdam (en Nederland) ook lukt.

Spelregel Het Klimaatspel: Plan Zuid
0. Pak je rol, kies jouw woningblok en observeer klimaatacties op het woningbouw schaal. 1. Kies je locatie in de wijk. Motiveer jouw keuze aan de hand van lokale energiebronnen, publieke ruimte, bestaande CO2 emissie, monumentenstatus en daktype geïllustreerd op de spelbord Plan Zuid. 2. Bouw je klimaatstrategie met je team. Elke team beslist een integrale strategie om hun blok klimaatadaptief te maken door middel van 2d of 3d geprinte spelstukken. Elk speelstuk komt met de investering van 100 huishoudens en een percentage CO2 reductie. Checklist van strategieën van alle drie de thema’s (strategie kaarten en props). 3. Pitch je verhaal en uitkomsten. Maak een coherent verhaal en berekening voor de gekozen acties en deel deze met medespelers en expert panel. Wat is je gemiddelde CO2 reductie? Wat is de totale investering van je acties? Wie zal de investering moeten doen? 4. Evaluatie. Een expert panel reageert op verhalen van elk blok.